Dünya O şimdi özgür

O şimdi özgür

Paylaş
O şimdi özgür

ABD ordusunun Irak ve Afganistan’da yüzlerce sivili öldürdüğüne dair raporların da yer aldığı on milyonlarca belge yayınlayan Wikileaks sitesinin kurucusu Julian Assange, 7 sene Ekvador Büyükelçiliği’nde kaldıktan sonra 5 yıldır İngiltere’de hapiste tutuluyordu. Hayatının 12 yılını ‘tutsak’ geçiren Assange, ABD ile yaptığı anlaşma sonucunda serbest kaldı.

18 SUÇTAN YARGILAMA

Haberin Devamı

Avustralyalı eski bir bilgisayar korsanı olan Julian Assange (52), 2006’da Wikileaks adlı internet sitesini kurmuştu. 2010’da sitede yayınlanan belgeler dünyada şok etkisi yarattı. Belgelere göre; ABD ordusu, Irak ve Afganistan’da yüzlerce sivili öldürmüş ancak bunlar resmi raporlara girmemişti. Bilgileri sızdıran ABD ordusunun eski istihbarat analisti Chelsea Manning 2013’te casusluktan 35 yıl hapis cezası aldı. Ancak 4 yıl sonra dönemin ABD Başkanı Barack Obama tarafından affedildi. ABD adaleti, sitenin sahibi Assange’ın ise casusluk dahil 18 suçtan yargılanmasını istemişti.

BÜYÜKELÇİLİKTE 7 YIL

Bu sırada 2010’da İsveç, cinsel taciz iddiasıyla Assange hakkında uluslararası yakalama kararı çıkarttı. İngiltere’de olan Assange, İsveç’e iade edilmemek için 2012’de Ekvador Büyükelçiliği’ne sığındı. Aynı yıl Ekvador, Assange’a siyasi sığınma hakkı verdi. Fakat Ekvador toprağı kabul edilen büyükelçilikten dışarı adımını attığı anda tutuklanacaktı. Bu yüzden 7 yıl boyunca büyükelçilikten ayrılamadı. 2017’de İsveç’te Assange hakkındaki taciz suçlaması düştü. Fakat bu kez de ABD’nin casusluk suçlaması nedeniyle dışarı çıkamadı. 2019’da İngiltere ve Ekvador anlaştı.

Haberin Devamı

Assange, Ekvador Büyükelçiliği’nin balkonundan defalarca açıklama yapmıştı.

ELÇİLİĞE ‘OPERASYON’

Ekvador, Assange’a verdiği sığınma ve vatandaşlık haklarını geri aldı. Ayrıca İngiliz polisinin büyükelçiliğe girmesine izin verdiler. İngiltere, Assange’ı hem ABD’nin iade talebi hem de ‘kefalet şartlarını ihlal’ gerekçesiyle tutukladı. Hakkındaki suçlamaların siyasi olduğunu öne süren Assange, ABD’ye iade edilmemek için mahkemeye başvurdu. ABD ise Assange’ın iadesini istedi. İngiltere Yüksek Mahkemesi, 2021’de Assange’ın ABD’ye iade edilebileceğine hükmederken Assange 2022’de karara itiraz etti. Bu süreçte 5 yıldır hapiste tutulan Assange, önceki gün ABD ile anlaştı.

EVİNE DÖNECEK

Buna göre; Assange ‘ABD’nin gizli ulusal savunma belgelerini elde etmek için komplo kurmak ve ifşa etmek’ suçunu işlediğini itiraf edecekti. Buna karşılık 62 ay hapis cezası alacak ancak İngiltere’de cezaevinde tutulduğu süre göz önüne alınarak serbest bırakılacaktı. Anlaşmanın ardından Assange, İngiltere’deki cezaevinden tahliye edildi. Özel uçakla Tayland’a uçan Assange, ABD anakarasına gitmeyi reddetti. Bunun üzerine Pasifik Okyanusu’nda Avustralya yakınındaki ABD toprağı Kuzey Mariana Adaları’na gitti. Bugün hakim karşısına çıkması beklenen Assange daha sonra ülkesi Avustralya’ya dönecek.

Haberin Devamı

 

Assange 12 yıl sonra ilk kez ‘özgür bir birey’ olarak görüntülendi.

 

Wikileaks, X hesabından Assange’ın serbest kaldıktan sonra uçakta çekilen bu fotoğrafını yayınladı.