DünyaOkullarda telefon yasağı

Okullarda telefon yasağı

Paylaş
Okullarda telefon yasağı

Avrupa’da okullarda cep telefonu yasağı uygulamasına Hollanda da katıldı. Telefonun hayati durumlarda bir ihtiyaç olması nedeniyle okullardaki yasak tartışılıyor.

Cep telefonları, akıllı saatler ve tabletler artık Hollanda’daki ilk ve orta dereceli okullardaki öğrenciler için yasaklandı. Hollanda hükümeti bu cihazları, akademik performansı ve sosyal etkileşimi azaltan bir ‘dikkat dağıtıcı’ olarak nitelendirdi. Fransa’da 200 ortaokulda bu yasak test ediliyor. Belçika’da Fransızca konuşulan ilkokullar da kendi yasaklarını uygulamaya başladı. Macaristan’da yeni bir kararname, okulların gün başında öğrencilerin telefonlarının ve akıllı cihazlarının toplanmasını zorunlu kıldı. İtalya ve Yunanistan, öğrencilerin gün boyunca telefonlarını yanlarında taşımalarına izin veren ancak sınıflarda kullanımını yasaklayan daha ılımlı yaklaşımlar benimsiyor.

Haberin Devamı

SINIR OLMALI

Almanya ise bir süredir bu yasağa geçiş üzerinde çalışıyor. MEB’in 2023-2024 eğitim öğretim yılında getirdiği düzenlemeyle sınıf içinde cep telefonu başta olmak üzere bilişim araçları bulundurmak Türkiye’de de artık yasak. Ancak bu yasaklar tartışma konusu oluyor. Telefonun günlük hayatın bir parçası olması ve bazı durumlarda hayat kurtarıcı işlev görmesi nedeniyle katı bir yasak uygulanmaması gerektiğini savunanlar artıyor. ‘Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’ (OECD) tarafından yakın zamanda yapılan bir çalışma, okullarda cep telefonlarının sınırlı ve sorumlu bir şekilde kullanılmasını tavsiye etmişti. Öte yandan UNESCO ise küresel yasak çağrısında bulunmuştu.