Ölen arkadaşlarını yedi, bu sözleri sarf etti: Onlar ilk organ bağışçıları
13 Ekim 1972'de 45 kişiyle birlikte havalanan Uruguay Hava Kuvvetleri'nin 571 sefer sayılı uçağı, havacılık tarihine geçen son derece trajik bir kazayla sonlanacaktı. Ancak şans eseri uçaktan sağ kurtulanlar hayatta kalabilmek için akıllara gelecek en korkunç şeyi yapmak zorunda kalacaklardı...
Derleyen: Mine Bozkurt - Posta.com.tr | Uruguay'ın Old Christians isimli ragbi grubu, And Dağları üzerinden geçerek Şili'deki bir müsabakaya gitmeyi hedefliyordu. 12 Ekim'de Uruguay'ın Carrasco Havalimanından kalkan 571 sefer sayılı uçak, hava şartları nedeniyle Arjantin'e indi. 13 Ekim'de yolculuğa devam etme kararı alındı ve bu kez Fairchild FH-2270 adlı uçak geri dönüşü olmayan bir şekilde havalandı.
Uruguay Hava Kuvvetleri'nin 571 sefer sayılı uçağının enkazı
FELAKETE UÇTU
Uçağın pilotu Şili'nin hava sahasına girdiğini hava kontrol görevlilerine bildirdi ve iniş için izin aldı. O sırada And dağları üzerinde giden uçak alçalmaya başladı. Ancak sisli hava nedeniyle dağın zirvesini göremedi ve ölümcül kaza meydana geldi. 4 bin 200 metrelik yükseklikte yaşanan kazada zirveye çarpan uçağın önce sağ kanadı koptu ve gövdesinde kocaman bir delik açıldı. Ardından ikinci bir zirveye daha çarpan uçak bu kez sol kanadını da kaybetti ve kar yığınlarının arasında kaldı.
Uçağın enkazının bulunması ise 2 ay sürdü. Bu süreçte 45 kişinin içinde olduğu uçaktan sadece 16 kişi kurtulabildi. Bunlardan 12'si çarpma anında, 17'si ise yaraları ve çığ düşmesi nedeniyle hayatını kaybetti.
KORKUNÇ KARAR
Uçakta 8 çikolata, bir kutu midye, 3 kavanoz reçel, badem, hurma ve birkaç şişe şarap vardı. Ancak bunlar onlara uzun süre yetemedi. Yiyecek stokları tükenen kazazedeler hayatta kalabilmek için arkadaşlarının cesetlerini yemeye karar verdi.
'DÜNYANIN İLK ORGAN BAĞIŞÇILARI'
Kazanın üzerinden yarım yüzyıl geçmesinin ardından hayatta kalan 16 yolcu, yaşadıkları trajediyi ve ölen 29 kişiyi anmak için Uruguay'da bir araya geldi. And Dağları'ndaki korkunç kazada 72 gün hayatta kalan yolculardan biri olan 70 yaşındaki Ramon Sabella yamyamlığa başvurmak zorunda kaldıkları trajediyi şöyle anlatıyor:
İnsan eti yeme fikri korkunç ve tiksindiriciydi. Ağzımıza sokmak zordu. Ama alıştık. Arkadaşlarımız bir anlamda bizi beslemeye ve hayatta tutmaya yardımcı olan dünyadaki ilk organ bağışçılarıydı.
Hayatta kalan grup günlerce yardım bulamadı. Sonrasında ise radyodan arama çalışmalarının durdurulduğunu öğrendi. Sabella bu durumun onları hayatta kalma konusunda daha kararlı hâle getirdiğini söyledi. Üç kişi, yardım getirmek için gönüllü oldu ve yola koyuldu. Uzayıp giden dağları gören küçük gruptaki 2 kişi yola devam ederken diğeri kaza alanına geri döndü.
Yardım ekipleri kaza alanına giderken.
Kazanın üzerinden günler geçmesinin ardından yolda atlı bir adama rastlayan ikili, kurtulacaklarını anladı. Ertesi gün gelen kurtarma ekiplerine kaza alanını göstermek için rehberlik ettiler. 16 kişi, bu sayede kurtarıldı.
Carlitos Paez
'BU HİKÂYEYİ ANLATMAYA MAHKUMUM'
Kazadan kurtulan isimlerden bir diğeri olan Carlitos Paez, "İnsan eti yemek hiçbir şeye benzemiyor" dedi. And Dağları'nda yaşadığı trajedi hakkında ders vermek için dünyayı dolaşan Paez, "6 milyon mil uçtum. Bu hikâyeyi sonsuza kadar anlatmaya mahkumum" dedi.
Kazadan kurtulan bir diğer isim olan Roy Harley.
Kurtulanlardan biri, hastanede tedavi olurken.
BARBEKÜ PARTİSİYLE KUTLUYORLAR
16'sı da hâlâ hayatta olan kazazedeler, her yıl kurtulduklarını kutlamak için 22 Aralık'ta bir araya geliyor ve barbekü partisi veriyor. Bu yıl 50'nci yıldönümü olan kazayı anmak için Uruguay postanesi özel bir pul çıkarttı.
1972'de yaşanan kaza, tüm dünyada o kadar büyük ilgi gördü ki kurtulan 16 kişinin hikayesi kitaba çevrildi ve en çok satanlar listesine girdi. Hollywood da bu hikâyeye kayıtsız kalmadı ve filmini çekti.