DünyaOlimpiyatlar'da günde 11 bin baget 3 milyon muz

Olimpiyatlar'da günde 11 bin baget 3 milyon muz

Paylaş
Olimpiyatlar'da günde 11 bin baget 3 milyon muz

2024 Paris Yaz Olimpiyatları 26 Temmuz-11 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşecek. 206 ülkeden 10 bin 500 sporcu, toplam 329 etkinliğe katılacak.

Yemek tedarikçisi ‘Sodexo Live!’ ve Olimpiyat Köyü’nde sporcuları besleyen şefler, Köy’deki 10 bin 500 sporcuyu ve personeli besleyecek. Sporcuların tükettiği gıdalar, performanslarını doğrudan etkiliyor. Her diyet her sporcuya uymuyor. Bazılarının yüksek karbonhidrat tüketmesi, bazılarının da yüksek proteinli, düşük şekerli beslenmesi gerekiyor. Köy’de her gün hem beyaz hem de kırmızı et, pirinç, makarna, fındık, yoğurt, yağsız proteinler, tam tahıllı ekmek, meyveler, sebzeler ve elektrolit açısından zengin sıvılar sağlanacak.

Haberin Devamı

DÖRT TEMADA YEMEK

Şefler, 500 farklı yemek tarifi uygulayacak. Olimpiyat Köyü’nün yönetici şefi Charles Guilloy, “Menüler, spor beslenme uzmanlarıyla işbirliği içinde ve Paris 2024 Sporcular Komisyonu’nun katılımıyla geliştirildi” dedi. Uluslararası Olimpiyat Komitesi başlangıçta dokuzdan fazla mutfak teması içeren bin farklı yemek istiyordu. Dört farklı mutfak temasında karar kıldılar: Fransız, Asya, Afrika-Karayip ve Dünya temaları. 52 dönümlük köyde günde 40 bin porsiyon yemek servis edilecek. Organizasyonun, şefleriyle ünlü Fransa’da olması da yemeklerde beklentiyi yükselten bir başka etken. İşte ilginç rakamlarla Olimpiyat beslenmesi...

PATATES KIZARTMASI VE AVOKADO YOK

* Sporcular için toplam 2 milyon öğün yemek hazırlanacak ve her gün 40 bin öğün yemek servis edilecek.
* Muz, kahve ve çikolata diğer ülkelerden gelen tek ürünler olacak.
* Sporcuların yemesi için 3 milyon muz getirilecek. 27 ton kahve ve 40 ton kahve artığı öğütülerek gübre olarak yeniden kullanılacak.
* Patates kızartması olmayacak. Bunun nedeni sağlıksız olması değil. Fritözlerin yangın riski olması.
* Menünün yüzde 80’i Fransa’dan temin edilecek ve yüzde 25’i ev sahibi şehir Paris’e 25 kilometre mesafeden gelecek.
* Tüm et, süt ve yumurtalar Fransa’dan temin edilecek. Bitki bazlı malzemeler, yiyeceklerin yaklaşık üçte birini oluşturacak.
* 3 bin 500 kişilik ana yemek salonu 7/24 açık olacak.
* Köy yemeklerinde salata barı, ızgara, peynir istasyonu, fırın, sıcak yemek büfesi, meyve barı ve tatlı barı olacak.
* Olimpiyat sporcuları için günde 600-800 baget pişirilecek.
* Yiyeceklerin yüzde 30’u organik olacak.
* Ana yemek salonunda ilk kez tek kullanımlık tabaklar yerine 47 bin yeniden kullanılabilir tabak bulunacak.
* Avokado olmayacak.
* 85 farklı seçeneğe sahip bir çeşni barı olacak.
* Köyde dışarıdan restoran ve özel şef olmayacak.

Haberin Devamı