DünyaOrta Doğu diken üstünde! İsrail’den BM'ye rest: Guterres 'istenmeyen adam' ilan edildi

Orta Doğu diken üstünde! İsrail’den BM'ye rest: Guterres 'istenmeyen adam' ilan edildi

Paylaş
Orta Doğu diken üstünde! İsrail’den BM'ye rest: Guterres 'istenmeyen adam' ilan edildi

İran'ın dün gece İsrail'e gerçekleştirdiği füzeli saldırı nedeniyle yaklaşık 10 milyon kişi sığınaklara sığındı. Saldırının ne tür bir hasara yol açtığı şimdilik belirsiz. ABD'li New York Times gazetesi İran'ın İsrail'e yaklaşık 180 balistik füze fırlattığını ve en gelişmiş silahlarını kullandığını yazarken CNN'e konuşan askeri uzmanlar İran'ın Şahab-3 serisi balistik füzenin farklı türleri kullandığını öne sürdüler. Öte yandan İsrail, Ortadoğu’da gerilimin acilen düşürülmesi çağrıları yapan BM Genel Sekreteri Guterres’i “istenmeyen adam” ilan ederek ülkeye girişini yasakladı.

İsrail'in Gazze Şeridi'ni işgal ettiği savaşta dört gün sonra bir yıl doluyor, Lübnan'da sınır çatışmaları Eylül sonu itibarıyla bir savaşa dönüştü. Şimdi Hizbullah ve İsrail işgal birlikleri sınır hattında karşı karşıya.

Haberin Devamı

İSRAİL, GUTERRES'İ 'İSTENMEYEN ADAM' İLAN ETTİ

İsrail, Ortadoğu’da gerilimin acilen düşürülmesi çağrıları yapan BM Genel Sekreteri Guterres’i “istenmeyen adam” ilan ederek ülkeye girişini yasakladı.

İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, kararı "İran'ın İsrail'e yönelik menfur saldırısını kesin bir dille kınayamayan biri İsrail topraklarına ayak basmayı hak etmiyor demektir." ifadesiyle duyurdu.

Orta Doğu diken üstünde İsrail’den BMye rest: Guterres istenmeyen adam ilan edildi

İran'ın Tehran Times gazetesi, dün İsrail'e gerçekleştirilen saldırı sonrası 'Biz hazırız' manşeti ile okuyucularının karşısına çıktı. Haberde İran Devrim Muhafızları Ordusu tarafından atılan füzelerin yüzde 90 oranında hedefleri vurduğu belirtildi ve "Siyonistler İran'ın istihbarat ve operasyonel kabiliyetleri konusunda dehşete düştü" ifadesi yer aldı.

Haberin Devamı

İSRAİL BÜYÜKELÇİLİĞİ YAKININDA PATLAMA

Danimarka'daki İsrail Büyükelçiliği yakınında iki patlama meydana geldi. Danimarka polisi başkent Kopenhag'daki İsrail Büyükelçiliği yakınlarındaki bir bölgede meydana gelen iki patlamayı araştırdıklarını duyurdu, olayda yaralanan olmadığını açıkladı.

HİZBULLAH VE İSRAİL ASKERLERİ ARASINDA ÇATIŞMA

Hizbullah bu sabah Lübnan'a sızmaya çalışan İsrail askerleriyle çatıştığını ve sınır ötesindeki İsrail askerlerini hedef aldığını duyurdu. Yapılan açıklamada Hizbullah savaşçılarının Adaysseh köyüne sızmaya çalışan İsrailli düşman piyade kuvvetleriyle karşı karşıya geldiği ve onlarla çatıştığı belirtildi. Hizbullah ayrıca savaşçılarının sınırın üç farklı noktasından İsrail güçlerini roket ve toplarla hedef aldığını açıkladı.

Orta Doğu diken üstünde İsrail’den BMye rest: Guterres istenmeyen adam ilan edildi

İSRAİL'E 180 BALİSTİK FÜZE! İRAN EN GELİŞMİŞ SİLAHLARINI KULLANDI

ABD'li New York Times gazetesinde yer alan bilgilere göre, İran İsrail'e yaklaşık 180 balistik füze fırlattı. İran'ın İsrail'i hedef almak için en gelişmiş silahlarından bazılarını kullandığını yazan NYT, Tahran'ın daha önce kullanmadığı Fettah füzelerinin de kullanılmış olabileceğini öne sürdü.

CNN'e konuşan askeri uzmanlar İran'ın İsrail'e yönelik saldırısında İran yapımı Şahab-3 serisi balistik füzenin farklı türlerinin kullanıldığını söyledi. ABD Ordusu'ndan kıdemli mühimmat teknisyeni Trevor Ball, Emad veya Ghadr gibi Shahab-3 füzesiyle tutarlı parçaların saldırının görüntülerinden tespit edildiğimi belirtirken Armament Research Services (ARES) araştırma koordinatörü Patrick Senft de Şahab-3 füzesine işaret ederek "Shahab-3 İsrail'e ulaşabilen ilk İran balistik füzesiydi” dedi.

Haberin Devamı

Uzmanlar saldırıda İran'ın Fattah 1 hipersonik füzesinin kullanıldığı iddialarına şüpheyle yaklaştılar: “Bu onların en yeni balistik füzelerinden biri ve bunu kullanmakla kaybedecekleri çok şey var”

Orta Doğu diken üstünde İsrail’den BMye rest: Guterres istenmeyen adam ilan edildi

İSRAİL'DEN İNTİKAM SÖZÜ

İran saldırısının ardından, İsrail ağır sonuçları olacağı uyarısında bulunurken, Başbakan Benyamin Netanyahu “İran bu gece büyük bir hata yaptı ve bedelini ödeyecek” dedi.İsrail Ordusu Sözcüsü Daniel Haggari de saldırının “ciddi” olduğunu ve ülkenin yüksek alarm düzeyinde kalmaya devam edeceğini vurguladı.Haggari “Bu saldırının sonuçları olacak. Planlarımız var ve karar verdiğimiz yer ve zamanda uygulayacağız” diye konuştu.

Haberin Devamı

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin de İsrailli mevkidaşı Yoav Gallant ile yaptığı görüşmeden sonra “İsrail’e saldırması halinde İran’ın ciddi sonuçlarla karşılaşacağını” söylemişti. IRGC ise, İsrail’in misillemede bulunması halinde Tahran’ın karşılığının “daha yıkıcı ve harap edici” olacağını belirtti.