Dünya Orta Doğu'da korkutan savaş senaryosu

Orta Doğu'da korkutan savaş senaryosu

Paylaş
Orta Doğu'da korkutan savaş senaryosu

Saldırgan tavrıyla Orta Doğu’yu karıştıran İsrail, Lübnan Hizbullahı’na saldırırsa savaş geniş bir alana yayılacak. Hizbullah’a karşı İsrail’i korumayacağını belirten ABD, tarafları müzakereye davet etti. Uzmanlar, Hizbullah’la olası bir savaşta binlerce İsrailli ve Lübnanlı’nın öleceği konusunda uyardı.

İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze’ye yönelik saldırılarında can kaybı 37 bin 718’e, yaralı sayısı ise 86 bin 377’ye yükseldi. Katliama hız kesmeden devam eden İsrail’in saldırgan tavırları savaşın yayılmasıyla ilgili endişeleri artırıyor. İsrail ve Lübnan arasındaki gerginlik tırmanırken ABD’nin Hizbullah’ın askeri gücü ve olası bir çatışmanın sonuçları ile ilgili senaryosu korkutuyor. Demokrasileri Savunma Vakfı’nın CEO’su Mark Dubowitz, Hizbullah ile savaşın binlerce İsrailli ve Lübnanlının ölümüyle sonuçlanabileceğini söyledi.

Haberin Devamı

DAHA KANLI OLACAK

Mark Dubowitz, “Hizbullah şu anda binlerce yüksek teknolojili insansız hava aracı ve havan topunun yanı sıra 200 binden fazla roket ve füzeden oluşan bir cephaneliğe sahip. Hizbullah’ın en az 20 bin kişilik bir ordusu var. Ancak bazı uzmanlar, yedek askerler de dahil edildiğinde gerçek rakamın beş katına çıkabileceğini söylüyor. Savaş, Gazze’deki katliamdan daha büyük olacak. İsrailliler aylarca barınaklarda yaşamak zorunda kalacak. Lübnan’ın büyük bir kısmı da yok olacak” diyerek uyardı.

ABD’DEN İSRAİL’E MESAJ

ABD Genelkurmay Başkanı General Charles Q. Brown, Lübnan’da Hizbullah ile yapılacak bir savaşta İsrail’i korumayacaklarını söylerken ABD Başkanı Biden ise Orta Doğu elçisi Amos Hochstein ile Hizbullah’a gönderdiği mesajda, saldırıların devam etmesi durumunda ülkesinin İsrail’i durduramayacağını belirtti ve tarafları dolaylı yoldan da olsa müzakereye davet etti.

Haberin Devamı

SAVAŞTA 190 TESİSİMİZ VURULDU’

Birleşmiş Milletler’in Filistin Ajansı (UNRWA) Genel Komiseri Philippe Lazzarini, İsrail’in Gazze’nin kuzeyinde bir okulu hedef aldığını, 12 kişinin öldüğünü 22 kişinin de yaralandığını belirtti. Lazzarini, savaşın başından bu yana 190 BM tesisinin vurulduğunu ya da hasar aldığını açıkladı.

BİNYAMiN NETANYAHU: BENİM İÇİN YAKALAMA KARARI ÇIKACAK

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Başsavcısı Keram Han 20 Mayıs’ta “Savaş suçları” ve “İnsanlığa karşı suçlar” nedeniyle İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında yakalama kararı başvurusunda bulunmuştu. Netanyahu ise UCM’nin yakında kendisi ve Gallant için yakalama kararı çıkaracağını iddia etti.

İSRAİL’DEN LÜBNAN’A FOSFOR BOMBALI SALDIRI

İsrail ordusu, Lübnan’ın güneyine saldırdı. İsrail ordusuna ait topçu birlikleri, Kefr Kila bölgesini bombaladı. Matal el-Cebel’i fosfor bombalarıyla vuran İsrail Hava Kuvvetleri’ne ait savaş uçakları ise el-Hıyam-Bab’e saldırdı. Öte yandan İsrail topçu birlikleri, Vadi Hamul bölgesi ile ed-Dahira bölgesini de vurdu. Bombardımanda 3 ev yıkılırken can kaybı yaşanmadı. AA

Haberin Devamı