DünyaOtizmde büyük keşif

Otizmde büyük keşif

Paylaş
Otizmde büyük keşif

Avustralya’daki küçük bir kentte yapılan araştırma, otizme neyin yol açtığına dair gizemin çözülmesinde çığır açıcı kabul ediliyor.

Avustralya’nın Melbourne Üniversitesi Florey Enstitüsü’nden bir grup araştırmacı, dünyada bir ilk olan çalışmaya imza attı. Küçük bir kent olan Geelong’da yaşayan yüzlerce erkek çocuk ve anneleri incelendi. Anne karnında yaygın plastik kimyasallara maruz kalma ile otizm arasındaki bağlantıya bakıldı. Araştırmacılar, 10 yıl boyunca yaklaşık 1800 çocuğu takip etti. Buna göre hamile bir annenin idrarında bisfenol A (BPA) kimyasalına rastlanması, küçük bir erkek çocuğun iki yaşına kadar otizm semptomları geliştirme olasılığını üç kattan fazla artırıyor.

Haberin Devamı

HORMONLARI TAKLİT EDEN KİMYASALLAR

Dahası aynı çocuklara 11 yaşına geldiklerinde otizm teşhisi konulma olasılığı da annelerinde hamilelik sırasında düşük BPA olan çocuklara kıyasla altı kat fazla. Profesör Anne-Louise Ponsonby, çalışmalarının ‘otizm bulmacasının bir kısmını’ çözdüğünü söyledi. BPA, plastikleri sertleştirmek ve metallerin paslanmasını önlemek için tasarlanmış bir kimyasal. Yiyecek ve içecek kaplarından kozmetik ürünlere, ambalajlara ve hatta kağıt fişlere kadar birçok günlük eşyada bulunuyor. Kimyasalın doğal hormonları taklit ettiği ve gelişmekte olan bebeklerde ve çocuklarda bu hormonları bozabildiği biliniyor.