DünyaPandeminin bedelini kız çocukları ödüyor

Pandeminin bedelini kız çocukları ödüyor

Paylaş
Pandeminin bedelini kız çocukları ödüyor

ABD’nin Washington Üniversitesi tarafından yapılan araştırmada, pandeminin genç kızların beyinlerini daha hızlı yaşlandırdığı belirlendi. Bu durumu araştırmacılar sosyal izolasyona bağladı.

Çalışmada ABD’de koronavirüs pandemisi karantinalarından önce ve sonra ergenlerin beyin gelişimi test edildi. Kızların beyinlerinin beklenenden çok daha hızlı yaşlandığı ortaya kondu. 2021’de, kapanmaların kalkmaya başlamasından sonra yapılan taramalar, hem erkek hem de kız çocuklarının o dönemde hızlı kortikal incelme yaşadığını gösterdi.

Haberin Devamı

4.2 YIL YAŞLANDILAR

Ancak bu etki kızlarda çok daha belirgin çıktı. İncelme, beklenenden ortalama 4.2 yıl önce hızlanmıştı. Erkeklerin beyinlerindeki incelme ise beklenenden 1.4 yıl önce hızlanmıştı. Korteksin incelmesi her zaman kötü bir anlam taşımıyor. Bazı bilim adamları bu süreci beynin olgunlaştıkça kendini yeniden kurması ve verimliliğini artırması olarak tanımlıyor. Ancak sürecin stresli koşullarda hızlandığı biliniyor ve hızlanan incelme depresyon ve anksiyete ile ilişkilendiriliyor.