Pile Yunanistan manşetlerinde! Skandal sözler: Dünya kıyameti koparıyor
Kıbrıs Pile'de yaşananları ilk sayfadan veren medyada konum haritayla gösterildi, Ankara'yı hedef alan uluslararası tepkiler 'haykırış' olarak nitelendi. 'Kıbrıslı Türklerin tercih ettiği nokta stratejik olarak neden önemli? Kıbrıs'ın 'ölü bölgesi'nde yolculuk' başlığı dikkat çekici.
Kıbrıs adasında halihazırda Türkler ve Rumların birlikte yaşadığı tek köy niteliği taşıyan Pile'de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) yol planına Birleşmiş Milletler (BM) Barış Gücü'nün engel çıkarması, tansiyonu son yıllarda hiç olmadığı kadar zirveye çıkardı. Tampon bölgede yer alan Pile köyüne ulaşacak yol inşaatının köy sakinlerinin sorunlarını çözeceğini belirten Lefkoşa yönetimi, insani ihtiyaçlar için planlanan yola dair yapılan sunumlara BM'nin yanıt vermediğini kaydediyor.
BM askerleriyle Türk askerlerinin karşı karşıya geldiği Yeşil Hat'taki gerilim beklendiği gibi hem Yunanistan'da hem de Güney Kıbrıs'ta ilk haber.
Milliyet’in haberine göre Yunan Kathimerini, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'ın sözlerini sayfasına taşıdı, 'Tatar'ın meydan okumaları: Pile'deki çalışmalar normal şekilde devam ediyor' başlığını attı. Yunan hükümet temsilcisi Pavlos Marinakis'in açıklamaları ise 'Yunanistan ve Güney Kıbrıs birlikte bir meşruiyet muharebesinde: Böyle davranışlara müsamaha göstermeyeceğiz' başlığıyla sunuldu.
Kathimerini ayrıca 'Kıbrıslı Türklerin BM Barış Gücü askerlerine karşı saldırısının yeni görüntüleri' başlıklı bir videoya da yer verdi.
Ankara ve Atina'dan gelen açıklamaların yanı sıra uluslararası tepkileri de haberleştiren Ethnos gazetesi, skandal başlıklarla okurlarının karşısına çıktı. 'Kıbrıslı Türklerin BM mensuplarına provokatif saldırısının ardından dünya kıyameti koparıyor: ABD 'işgal bölgeleri' için seyahat direktifi veriyor' ve 'Provokatif eylemler için uluslararası haykırış.'
“KIBRIS’IN ÖLÜ BÖLGESİNE YOLCULUK”
Ethnos'taki bir başka haberin başlığı, 'Kıbrıslı Türklerin tercih ettiği nokta stratejik olarak neden önemli? Kıbrıs'ın 'ölü bölgesi'nde yolculuk' oldu. Haberde hem Türk hem de Rum muhtarın görev yaptığı Pile (Rumca Pyla) köyünün konumu haritayla gösterildi.
Skai televizyonu 'Ankara da değişim istiyor: Birleşmiş Milletler Rumları görmezlikten geliyor' başlıklı haberinde Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın fotoğrafını kullandı, resmi açıklamanın tamamını internet sitesine taşıdı.
Skai tıpkı Kathimerini gibi Ersin Tatar'ın açıklamalarını 'meydan okuma' olarak niteledi, Güney Kıbrıs'a silah ambargosunu kaldıran ABD'nin söz konusu kararın devam edeceğini duyurmasının Türkiye'den şiddetli tepki aldığını da ekledi.
Skai, Pile köyünün Rum muhtarının verdiği bilgileri ise 'Yeşil Hat dışında, 'işgal bölgeleri'nde çalışma sürüyor: Türk iddialarına yanıt' gibi provokatif bir başlıkla sundu.
“BM ESAS GÖREVLERİNİ KARŞILAMIYOR”
Ta Nea gazetesi 'BM esas görevlerini karşılamıyor' başlığıyla Türk Dışişleri Bakanlığı'nın resmi açıklamasını okurlarına aktardı. Gazeteye göre, Ankara 'saldırı'yı alışılagelmiş taktikleriyle savunuyor ve Pile'de yaşananlardan BM Barış Gücü askerlerini sorumlu tutuyor.
Güney Kıbrıs gazetesi Cyprus Mail ise, bugünkü başyazısında 'Pile saldırısı statükoda bir değişiklik' diyor. Pile'de yaşananların Rusya dışındaki Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) üyelerinin tümü tarafından kınandığını belirten gazete, tampon bölgedeki olayları 'eşi benzeri görülmemiş' ve 'rahatsız edici' olarak niteledi, Türk askerinin ilk kez BM güçleriyle karşı karşıya geldiğini yazdı.