DünyaPlastik atık şampiyonası

Plastik atık şampiyonası

Paylaş
Plastik atık şampiyonası

Dünyada en fazla plastik kirliliği üreten 10 ülke belli oldu. Hindistan yılda 9.3 milyon ton atıkla listenin başında. Onu Nijerya ve Endonezya izliyor.

İngiltere’nin Leeds Üniversitesi’nden uzmanlar, en fazla plastik kirliliğinden sorumlu 10 ülkeyi ortaya çıkardı. Ekip, bunu yaparken yapay zeka modellemesi kullandı. 127 ülkeden 500 kentten toplanan verilere dayanarak yapay zeka ile yılda ne kadar atık üretildiği ve bu atıklara ne olduğu tahmin edildi. Buna göre her yıl 400 milyon tondan fazla plastik üretiliyor. Bunun 52 milyon tonu ya yakılıyor ya da açıkta bırakılıyor. Bahsi geçen miktar, Londra’nın tamamını bir metre kalınlığında bir atık tabakasıyla kaplama denk bir çöp yığını.

Haberin Devamı

HALK SAĞLIĞI SORUNU

Önceki çalışmalar, plastik kirliliğine en çok Çin’in yol açtığını gösteriyordu. Bu çalışmada ‘şampiyon’ Hindistan oldu. Çin, gelişmiş toplama ve işleme hizmetleri sayesinde 2.8 milyon tonla dördüncü sıraya geriledi. 1.4 milyarlık nüfusu olan Hindistan’ın, 2020’de dünyadaki toplanmamış plastiğin yaklaşık beşte birinden sorumlu olduğu belirlendi. Hindistan, tek bir yılda 9.3 milyon ton atık yaratıyor. Onu her biri 3.5 milyon tonla Nijerya ve Endonezya izliyor. Ancak Hindistan’ın Nijerya ve Endonezya’nın toplamından daha fazlasını üretmesi dikkat çekti. Türkiye, yılda 486 bin tonla 25’inci sırada. Araştırmanın başyazarı Dr. Costas Velis, “Bu acil bir küresel insan sağlığı sorunudur” dedi.

Haberin Devamı

En büyük 10 plastik kirletici ülke:

Hindistan: 9 milyon 275 bin 777 ton/yıl
Nijerya: 3 milyon 532 bin 479 ton/yıl
Endonezya: 3 milyon 352 bin 229 ton/yıl
Çin: 2 milyon 808 bin 179 ton/yıl
Pakistan: 2 milyon 567 bin 461 ton/yıl
Bangladeş: 1 milyon 748 bin 215 ton/yıl
Rusya: 1 milyon 702 bin 453 ton/yıl
Brezilya: 1 milyon 444 bin 824 ton/yıl
Tayland: 995 bin 718 ton/yıl
Demokratik Kongo Cumhuriyeti: 963 bin 328 ton/yıl

 Plastik atık şampiyonası

Nijerya, Yenagoa’da yanan atıklar.

Asya ve Afrika, dünyadaki plastik kirliliğinin büyük bir kısmından sorumlu. Bu bölgelerdeki atıkların büyük bir kısmı herhangi bir güvenlik önlemi alınmadan yakılıyor.

 Plastik atık şampiyonası

Endonezya’nın Padang şehrinde plastik su şişesi toplayan bir kişi.

Araştırmacılar, her yıl 52 milyon ton plastik atığın toplanmadan bırakıldığını ve çevreye karışmasına izin verildiğini tespit etti. Bu atıkların bir kısmı çöpe atılmış ya da yakılmış, bir kısmı ise çöp atma ya da geri dönüşümü kaçırma gibi nedenlerden kaynaklandı.

 Plastik atık şampiyonası

HAFTALIK PLASTİK TÜKETİMİ

Akdeniz sahillerinde ‘Plastiksiz Kıyılar, Plastiksiz Sular’ projesini yürüten Ekolojik Araştırmalar Derneği (EKAD) Başkanı Dr. Ali Fuat Canbolat, “Mikroplastikler, mesela bir annenin plasentası aracılığıyla bebeğe geçebiliyor. Bilimsel araştırmalara göre bir kişi, haftada 1 kredi kartı ağırlığında mikroplastik yiyor” dedi. /DHA

Haberin Devamı

 Plastik atık şampiyonası

Çin’in Xi’an kentindeki bir çöp sahasında işçiler atıkları ayırıyor.