Putin, Yeni START anlaşmasını askıya aldı! NATO'dan jet yanıt
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Federal Meclis'te yaptığı konuşmada, Rusya ile ABD arasında imzalanan ve kıtalararası nükleer balistik füze kabiliyetlerinin sınırlandırılmasını içeren Yeni START anlaşmasını askıya aldıklarını duyurdu. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'den yanıt geldi.
İHA
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Federal Meclis toplantısında yaptığı konuşmada Ukrayna’daki savaşa ve ülkesinin duruma dair değerlendirmelerde bulundu. Toplantıda Federal Meclis üyelerinin yanı sıra Rusya Başbakanı Mihail Mişustin, Rus hükümetinin üyeleri, Rus diplomatlar ve Ukrayna'daki savaşta yaralanan askerler ve aileler de yer aldı. Ukrayna ile yaşadıkları krizden Batılıları sorumlu olduğunu ve bu sürecin 2014'te başladığına işaret eden Putin, "Batılı liderlerin vaatleri sahteliğe ve acımasız birer yalana dönüştü.
Batı ülkeler, Ukrayna’nın radikal milliyetçi birliklerinin askerlerini eğitti, onlara silah tedarik etti. Kiev, özel askeri operasyonun başlamasından önce de Batı ile silah tedariki için görüşmeler yürütüyordu. Rusya, Donbass’ın sorunlarının barışçıl biçimde çözümlenmesi için mümkün olan her şeyi yaptı. Bununla beraber Kiev, Donbass’ın sorunlarını çözmedi, sürüncemede bırakıp oyaladı. Siyasi cinayetler işledi ve inananlara kötü muamele etti. Minsk anlaşmalarını diplomatik bir tiyatro olarak sunarken bundan gurur duyuyorlar. Rusların kanı dökülürken, Rusya samimiyetle sorunu çözmeye çalışırken onlar alay etmeye devam etti. Bu iğrenç aldatma yöntemi daha önce defalarca kullanıldı. Batı, Yugoslavya'yı, Irak'ı, Libya'yı, Suriye'yi yerle bir ederken aynı şekilde utanmazca, ikiyüzlülükle davrandı. Bu utancı asla temizleyemeyecekler. Namus, güven, edep kavramları onlara yabancıdır. Sömürü politikasını sürdürürken tüm dünyaya aşağılık olarak bakıyorlardı. Kendi halklarını da barış diyerek aldattı" dedi.
Putin ayrıca konuşmasında Rusya ile ABD arasında imzalanan ve kıtalararası nükleer balistik füze kabiliyetlerinin azaltılmasını içeren Yeni START anlaşmasını askıya aldıklarını duyurdu.
Putin, "Bugün Rusya'nın Yeni Start anlaşmasını askıya aldığını duyurmak zorundayım. Tekrar ediyorum, anlaşmadan çekilmiyoruz askıya alıyoruz" dedi. Anlaşmanın uygulanabilirliğinin ortadan kalktığını savunarak anlaşmayı askıya aldıklarını belirten Putin, "NATO, Şubat ayında Rusya’dan stratejik silahlara ilişkin anlaşmaya geri dönmesini istedi. Askeri tesislerimizi de denetlemek istiyorlardı. İçinde bulunduğumuz bu çatışma halini düşünülecek olursa bu çok saçmaydı. Ancak bizim denetim gerçekleştirmemize izin vermiyorlardı. NATO, Stratejik Silahların Azaltılması Anlaşması’nın tarafı olmak istediğini söylüyor. Bu bizim için uygun, ancak bunun için geç kalındı. Çünkü NATO içinde birçok nükleer güç bulunuyor. Anlaşma ilk olarak 1991 yılında Sovyetler Birliği ile ABD arasında imzalandı. O dönemde koşullar çok farklıydı. Sovyetler Birliği'nin ve ABD'nin birbirlerini düşman olarak görmedikleri bir düzeydeydi. Hepsi geçmişte kaldı. İlişkilerimiz kötüleşti" şeklinde konuştu.
NATO'DAN YANIT GELDİ
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Belçika’nın başkenti Brüksel’de NATO karargahında Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ve Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile bir araya geldi. Görüşmenin ardından gerçekleştirilen ortak basın toplantısında açıklamalarda bulunan Stoltenberg, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in bir yıl önce komşusu Ukrayna’ya karşı yasadışı savaş başlattığını hatırlatarak, “Gerçekler ortada. Kimse Rusya’ya saldırmıyor, saldırgan olan Rusya. Ukrayna bu saldırganlığın kurbanıdır” dedi. Savaşı kızıştırmayı sürdüren tarafın Putin olduğunu ifade eden Stoltenberg, “Ukrayna'yı yok edebileceğini ve bizi bölebileceğini düşündü. Ancak Ukrayna halkının vatanlarını savunma kararlılığını ve birliğimizi hafife aldı” dedi.
Saldırıların başlamasından bu yana barış yapılması için Putin’in hazırlandığına ilişkin herhangi bir işaret görmediğini belirten Stoltenberg, “Aksine, bugün açıkça belirttiği gibi daha fazla savaşmaya hazırlanıyor. Rusya, yeni saldırılar başlatacak. Daha fazla asker konuşlandırıyor. Kuzey Kore ve İran'a kadar ulaşıyor. Çin'in Rusya'nın savaşına ölümcül destek sağlamayı planlamış olmasından daha fazla endişe duyuyoruz. Putin kazanmamalı. Bu bize saldırganlığın işe yaradığını gösterir. Bu kendi güvenliğimiz ve tüm dünya için tehlikeli olur. Bu nedenle Ukrayna'ya desteğimizi sürdürmeli ve artırmalıyız” şeklinde konuştu.
Ukrayna’daki savaşın bir yıpratma savaşına dönüştüğünü belirten Stoltenberg, Ukrayna’ya gerekli desteğin sağlanması ve devam etmesi konusunda Kuleba ve Borrell ile üçlü görüşme yaptıklarını söyledi. Ukrayna'nın geleceğinin Avrupa-Atlantik ailesini kapsadığını belirten Stoltenberg, NATO’nun Ukrayna'nın yanında olmaya devam edeceğini ve Avrupa Birliği ile yakın bir şekilde çalışmayı sürdüreceğini ifade etti.