Putin'in kara listesi
Rusya’nın işgal harekatına karşılık İngiltere’nin Ukrayna’ya verdiği destekler Moskova yönetimini kızdırdı. Başbakan Johnson ve ekibi kara listeye alındı.
Batılı ülkeler, Rusya lideri Vladimir Putin ve çevresindekilere yönelik yaptırım kararları alırken Moskova da İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın aralarında olduğu 13 kişiye ülkeye giriş yasağı getirdi. Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Bu adım, Londra’nın Rusya’yı uluslararası alanda izole etmek, ülkemizi kontrol altına almak ve iç ekonomiyi boğmak için koşullar oluşturmayı amaçlayan dizginsiz bilgi ve siyasi kampanyasına bir yanıt olarak atıldı” denildi.
ESKİ BAŞBAKAN DA LİSTEDE
Açıklamada, “İngiltere, Ukrayna çevresindeki durumu kasten kötüleştiriyor. Kiev rejimini silahlarla donatıyor ve NATO adına benzer çabaları koordine ediyor. Londra’nın kışkırtması kabul edilemez” ifadeleri yer aldı. Listede Boris Johnson’ın yanı sıra eski Başbakan Theresa May, Adalet Bakanı Dominic Rennie Raab, Dışişleri Bakanı Elizabeth Truss, Savunma Bakanı Ben Wallace, İçişleri Bakanı Priti Patel ile İskoçya Başbakanı Nicola Sturgeon gibi isimler yer alıyor.
İngiltere lideri Boris Johnson geçen hafta Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile Kiev sokaklarındaydı.
BORİS’İN GÖNDERDİĞİ SİLAHLAR HELİKOPTERLERİ VURUYOR
İngiltere, Rus ekonomisine en ağır yaptırımları uygulayan ülkelerden. Ancak Moskova yönetimini kızdıran unsurların başında Ukrayna ordusuna verilen İngiliz silahları geliyor. İngiltere Başbakanı Boris Johnson nisan ayı başında yeni silahların yolda olduğunu açıklamıştı.
Özellikle İngiliz yapımı hava savunma füzeleri Starstreak’lerin çok sayıda Rus helikopteri ve uçağını düşürdüğü bildiriliyor. Önceki gün Harkov’da bir Rus helikopteri daha düşürüldü.
İNTİKAM SALDIRILARI
Rus ordusu, Ukrayna’nın başkenti Kiev bölgesinden çekildikten sonra ülkenin batısına füze saldırıları yapmayı bırakmıştı.
Moskova kruvazörünün batırılmasının ardından yeniden Kiev ve Lviv gibi kentlere füze saldırıları düzenleniyor. Doğudaki Donbas ve Harkov’a yönelik bombardımanın da sertleştiği bildirildi.
ÖNCE PUL YAPTILAR, ERTESİ GÜN BATIRDILAR
Rus donanması işgal harekatının ilk günlerinde, Karadeniz’de bulunan Ukrayna’ya ait 17 hektarlık Yılan Adası’na saldırmıştı. Bu küçük adadaki bir avuç Ukrayna askeri, Rusya’nın Moskova kruvazöründen yapılan ‘Teslim olun’ çağrısına ‘Defolun’ yanıtını vermişti. Kruvazörün bombardımanında ölen askerler direnişin sembolü haline gelmişti.
Ukrayna posta şirketi Ukrposhta, bu olayı anlatan bir pul bastı. Üzerinde bir Ukraynalı askerin, Moskova kruvazörüne el işareti yaparken görüldüğü pul 12 Nisan’da piyasaya sürüldü. Ertesi gün ise Rus donanmasının en büyük gemilerinden olan bu kruzavör Ukrayna füzelerince Yılan Adası açıklarında vuruldu ve batırıldı.
HER KÖŞEDE BİR TUZAK
Ukraynalı yetkililer, Rus güçlerinin Kiev bölgesini terk ederken arabalarda, evlerde, ormanda, yollarda çeşitli tuzaklar ve patlamamış mühimmat bıraktıklarını belirtti. Halkı dikkatli olmaları konusunda uyaran yetkililer; yabancı cisimlerin alınmamasını ve çocukların sürekli takip edilmesini istedi.
RUS FÜZESİNİ ÇÖP KUTUSUNA ATTILAR
Yoğun bombardıman altındaki Ukrayna’nın Harkov kentinde sokaklardan parklara her yer füze parçaları ile doldu. Kent merkezindeki bir parka isabet eden füze parçası ise önce fotoğraflandı ve ardından yakındaki bir çöp kutusuna atıldı.
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, “Ruslar Mariupol’den tahliyeye izin vermiyor. Şehirde durum iyiye gitmiyor ve yaklaşık 5 bini çocuk olmak üzere en az 20 bin kişi hayatını kaybetti. Mariupol’deki askerlerimize direnişleri için minnettarız” dedi.