Reisi'nin düşen helikopterini AKINCI İHA buldu! İşte tarihi görevin dakika dakika detayları
Dün dünyanın gözü kulağı helikopterinin düştüğü bilgisi geçilen İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin üstündeydi. Reisi, Azerbaycan’daki görüşmelerinin ardından ülkesine dönerken helikopterinin düştüğü haberi geldi. Saatler süren çalışmalar sonucunda ise bir ilerleme kat edilemedi. İran’ın yardımına ise Bayraktar’ın AKINCI İHA’sı yetişti. Türkiye’den kalkarak bölgeye giden ve Reisi’nin düşen helikopterinin yerini tespit eden AKINCI İHA’nın tarihi görevinin detayları ortaya çıktı.
İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Amir Abdullahyan'ın da içinde bulunduğu helikopter, 19 Mayıs Pazar günü öğleden sonra düştü. Helikopterin düştüğü nokta ancak gece yarısı belirlenebildi, kurtarma ekipleri sabah gün ağarırken ilk kez enkazı gördü. Önce kaza yerinde 'yaşam belirtisi' olmadığı açıklandı, ardından İran devlet televizyonu Reisi ve beraberindekilerin hayatını kaybettiğini duyurdu.
AKINCI İHA’NIN TARİHİ GÖREVİ
İran Cumhurbaşkanı Reisi'yi taşıyan helikopteri bulmak için tüm ülke seferber oldu, Türkiye arama kurtarma çalışmalarına destek için bir AKINCI insansız hava aracını doğu komşusuna gönderdi. AKINCI insansız hava aracı, gece yarısı kazanın gerçekleştiği dağlarda bir ısı kaynağı buldu ve koordinatlarını İranlı yetkililerle paylaştı. Helikopter enkazına kısa sürede ulaşılırken, AKINCI'nın izlediği rota yayınlandı.
Kalkışından itibaren 7 saat 27 dakika havada kalan AKINCI İHA, görevini tamamladıktan sonra yurda dönüş yaptı.
İşte dakika dakika Bayraktar Akıncı’nın tarihi görevinin detayları:
20.00: Dışişleri Bakanlığı’ndan MSB'ye gece görüşlü arama kurtarma helikopter talebi, MSB'nin helikopterle birlikte İHA görevlendirebileceği teklifi iletildi.
20.30: İranlı yetkililer teklifi kabul etmesiyle birlikte MSB, Genelkurmay Başkanlığına hazırlık talimatı verdi.
22.30: MSB tarafından bölgede uçuş yaptığı için hazır olan mühimmatlı bir Bayraktar AKINCI’ya arama kurtarma görevi için sınır geçiş talimatı verildi.
23.00: İran tarafı mühimmatlı Bayraktar AKINCI’yı kabul etmemesi sebebiyle sınır geçişi iptal edildi.
23.18: Batman'dan mühimmatsız yeni bir Bayraktar AKINCI kalkış yaptı.
00.13: Van bölgesinden sınır geçişi gerçekleşti.
00.45: Hedef bölgesine 31,000 feet irtifadan uçularak varıldı.
02.22: Kötü hava şartlarında yüksek irtifada görüntü alınamamasından dolayı kademe kademe 9,000 feet irtifaya kadar inildi ve İlk ısı kaynağı tespit edildi.
02.37: İran tarafıyla İHA görüntü paylaşımı yapılmaya başladı.
04.30: İran arama kurtarma ekipleri bölgeye ulaştı.
05.46: İran arama kurtarma ekipleri helikopter enkazına ulaştı.
05.50: İran yetkilileri bölgeye başka hava araçları gireceği için teşekkür ederek bölgede uçuş yapan Bayraktar AKINCI TİHA’nın hava sahasını terk etmesini talep etti.
06.01: Uçuş irtifasına çıkılarak dönüşe geçildi.
06.45: Sınır geçilerek yurt içine dönüş yapıldı.
OPERASYONA DAİR DETAYLAR
Bayraktar AKINCI tarafından yürütülen arama kurtarma operasyonu çok tehlikeli şartlarda yoğun ve sert hava muhalefetine rağmen gerçekleştirildi.
Rüzgârın zaman zaman 160 km/saate ulaştığı bölgede yağış, bulut, sis, fırtına, boran gibi her türlü olumsuz hava şartının yanında engebeli dağlık arazi gibi olumsuzluklara rağmen operasyon sürdürüldü.
Tüm bu olumsuzluklara rağmen, Bayraktar AKINCI görüntü alabilmek ve enkazın yerini tespit edebilmek için dağların içinde 300 feet’e (Yaklaşık 100 metre) kadar inerek uçtu.
İran’da gerçekleştirilen arama kurtarma faaliyetinin büyük bölümünde bulut seviyesinin altına inilerek derin bir vadinin içinde bölgedeki en yüksek mânia irtifası olan 9700 feet'in de altında 9000 feet civarına inilerek vadi boyunca uçuş yapıldı.
Bu tarihi operasyon gerçekleştirilen görevin kritikliğinin bilinciyle tüm riskler alınarak icra edildi.
Bu kritik görevde hedef bölgesindeki Bayraktar AKINCI, yalnızca uydu haberleşmesi kullanarak TÜRKSAT uydusu üzerinden komuta edildi.
İran makamlarına canlı görüntünün aktarımı ise TSK Komuta Merkezi üzerinden gerçekleştirildi.
Azerbaycan'daki AKINCI Teknik Destek Personeli ise olası acil bir durumda müdahale edecek şekilde görev süresince hazır bekledi.
Hedef bölgede yaklaşık 7.5 saat arama kurtarma uçuşu yapan Bayraktar AKINCI TİHA, samanlıkta iğne arar gibi gökyüzünde kaza alanının tam üzerinde toplam 2.100 km uçuş yaptı. Adeta gökyüzünü dantel gibi ilmek ilmek işledi.