DünyaRobot heykeltıraş iki ülke arasındaki anlaşmazlığı çözecek

Robot heykeltıraş iki ülke arasındaki anlaşmazlığı çözecek

Paylaş
Robot heykeltıraş iki ülke arasındaki anlaşmazlığı çözecek

2 bin 500 yıllık Antik Yunan eserinin replikasını 5.3 milyon TL değerindeki robot heykeltıraş yapıyor. British Museum’da yer alan eski Yunan mermer heykelleri Yunanistan'a iade edilecek.

Robot teknolojisi, sanat dünyasındaki etki gücünü artırmaya devam ediyor. Ressam robottan sonra bu kez robot heykeltıraş devrede. Yunanistan, İngiltere’de British Museum’da sergilenen ‘Elgin Mermerleri’nin iadesini istiyor. Atina’daki Partenon Tapınağı’na ait olan mermerlerden olan 2 bin 500 yıllık ‘Selene’in Atı’ eseri, iade edilmeden önce replikası yapılıyor. Replikayı ise 250 bin Sterlin (5.3 milyon TL) değerinde bir robot hazırlıyor.

Haberin Devamı

Robot heykeltıraş iki ülke arasındaki anlaşmazlığı çözecek

İnsansı robot Ameca daha fazla yetenek kazandıEngineered Arts'ın insansı robotu Ameca, daha gerçekçi yüz ifadeleri için 12 yeni yüz ifadesi ile geliştirildi.

CERRAH KADAR TİTİZ

Bir buldozer gücünde ve beyin cerrahı titizliğinde çalışan robotik kol, herhangi bir kafa heykelini 24 saatten kısa sürede hazırlayabiliyor. Teknolojinin arkasında Oxford Üniversitesi bünyesinde Dijital Arkeoloji Enstitüsü var. İtalya Toskana’da yapılan replika çalışması sonrası eser kabaca ortaya çıkmış oldu.

Robot heykeltıraş iki ülke arasındaki anlaşmazlığı çözecek

Üzerindeki ince işçiliği ise yine gerçek heykeltıraşlar tamamlayacak. Böylece eser iade edildikten sonra da müzede sergilenmeye devam edilebilecek.

ELGİN MERMERLERİ

Elgin Mermerleri (Parthenon Mermerleri olarak da bilinir) eski zamanlarda Atina Akropol'ünün bir parçası olan ve günümüzde Londra'da British Museum'da yer alan eski Yunan mermer heykelleri, yazıtları ve mimari unsurların toplu ismine verilen addır. 

Haberin Devamı

1801-1812 arasında, o dönemde Birleşik Krallık'ın Osmanlı İmparatorluğu nezdindeki büyükelçisi olan İskoçyalı Elgin Lord'u Thomas Bruce tarafından Atina'dan Londra'ya götürüldükleri için bu isimle anılırlar. Ayrıca, söz konusu eski eserlerin, yerlerinde ressamlar tarafından çizimlerinin yapılması, kazı işlemleri, bulundukları yerden çıkarılmaları ve Londra'ya nakledilmelerinin maliyetini, Britanya hükümetinden herhangi bir yardım alamayan Elgin Lordu'nun tamamen cebinden karşıladığı ve harcadığı toplam miktarın 74,240 Sterlin'e ulaştığı kayıtlara geçmiştir.

1816'da Birleşik Krallık tarafından satın alınmalarından bu yana British Museum'da bu eserler için özel olarak inşa edilmiş Duveen Gallery'de teşhir edilmektedirler. Aidiyetleri konusu Birleşik Krallık ile Yunanistan arasında sorun yaratmaya devam etmektedir.