Rusya Mariupol'ü vakum bombaları ile vurdu
Rusya'nın Ukrayna'yı işgali umduğu gibi gitmedi. Rus güçleri Ukrayna üzerinde daha güçlü silahlara başvurmaya karar verdi. Ortaya çıkan görüntüler, Rusya'nın Mariupol'de vakum bombası kullandığını gösterdi.
Rus güçlerinin kuşatması altında bulunan Ukrayna'nın Mariupol şehrinde vakum bombası olarak bilinen termobarik silahlar kullandığı ortaya çıktı. Russia Today ve Donetsk Halk Cumhuriyeti (DNR) tarafından yayınlanan görüntülere dayanan Daily Mail gazetesinin haberine göre, görüntüler vakum silahının kullanıldığına dair ilk net kanıt. Gazete 'Rusya'nın ürkütücü vakum bombaları Mariupol'ü hedef aldı' başlıklı haberinde TOS-1'den fırlatılan vakum bombalarının kentteki sivilleri hedef aldığını yazdı.
UKRAYNA'YA SÜRE VERMİŞTİ
Rusya Savunma Bakanlığı, dün akşam Ukraynalı yetkililere çağrı yaparak Mariupol şehrini 21 Mart 05.00'a kadar teslim etmelerini istemişti.
Bakanlık yetkilisi Mihail Mizintsev,“Kiev’deki yetkililer sizleri bir kez daha kendi kaderinize terk edip ölmenizi emrederlerse, canına kıymet veren herkese kendi başlarına silah bırakıp kenti terk etme çağrısı yapıyoruz” ifadelerini kullandı. Ukrayna ise bu isteği reddedip ''Teslim olmaktan, silah bırakmaktan söz edilemez. Bu konuda Rus tarafını zaten bilgilendirdik. 8 sayfa mektupla vakit kaybetmek yerine, bir insani koridor açmanız yeterli' açıklamasını yapmıştı.
VAKUM BOMBASI NEDİR?
Vakum bombası ve misket bombası düştüğü yerde büyük bir hasara yol açarken aynı zamanda etki alanı da oldukça geniş.
Vakum bombası termobarik silah veya termobarik bomba olarak da bilinmektedir. Nükleer bir bomba değildir fakat ısıya dayalı basınçla işler.
Bombanın hava ve petrol bileşiminden oluşan patlama düzeneği, oluşturduğu basınçla küçük bir atom bombasına denk olan bir tahrip gücüne sahiptir. Vakum bombasında patlama havada meydana gelirken, bombanın meydana getirdiği yakıcı maddeden oluşan bulutun patlaması sonucu çok yüksek sıcaklık ortaya çıkar.
EN GÜÇLÜ NÜKLEER OLMAYAN SİLAHLAR ARASINDA
Vakum bombası, patladığı alanda büyük bir hava boşluğu oluşturarak patlama çapı içerisindeki canlıların ciğerlerini parçalamasıyla bilinir ve şimdiye kadar geliştirilen en güçlü nükleer olmayan silahlar arasında yer alır.
Uçaktan atılan vakum bombasının ilk haznesi belirli bir yükseklikte patlar. Bu patlamadan yayılan patlayıcı toz imha edilmek istenen alanın üzerine yayılır. İkinci aşamada ise bombanın ikinci haznesinde yer alan patlayıcı aerosol, ateş alarak çevredeki patlayıcı tozu tetikler. Oluşan kapsamlı vakum dalgası tahribat alanındaki basıncı aşağı çeker. Etki alanı içinde kalan tüm canlılar buharlaşır. Bombanın patlamasından ardından toprakta ne nükleer ne de kimyasal atık kalır.