Rusya, yaptırımlar nedeniyle uçaklarını sökmeye başladı
Ukrayna savaşı nedeniyle Batı’nın yaptırımlarıyla karşı karşıya olan Rusya’nın, uçaklarına yedek parça bulmak için envanterindeki diğer uçakları söktüğü öne sürülüyor.
Batılı ülkelerin Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sonrası Moskova yönetimine uyguladığı ağır yaptırımlar, Rus havacılık sektörünü zora soktu. Yaptırımlarım devreye girmesinin ardından birçok ülkeye uçuş yapamaz hale gelen Rusya, şimdi de yedek parça sıkıntısı nedeniyle mevcut uçaklarını sökme yoluna gidiyor. Devlet kontrolündeki Aeroflot dahil Rus havayolu şirketleri filolarında bulunan yabancı uçaklara ekipman sağlamak için ellerinde bulunan uçakları yedek parça kaynağı olarak kullanmaya yöneldi.
SÜREKLİ DEĞİŞİM İHTİYACI
Aeroflot’un bazı Boeing 737 ve Airbus A320 uçakları için bu Uçak tipinin diğer modellerinden parçalar aldığı öğrenildi. Aeroflot tarafından işletilen en az bir Sukhoi süper jeti ve bir Airbus A350 uçağının parçalara ayrıldıği bildirildi. Rusya’nın uçak filosunun büyük kısmı Batı ülkelerinde üretilen modellerden oluşurken, filoda yer alan Boeing 737 MAX ve 787 gibi yeni nesil jetlerin teknolojisi sürekli güncellemeye gereksinim duyan uçaklar.
YÖNETİM TAVSİYE ETMİŞTİ
Havacılık uzmanları daha önce yaptırımların Rusya’yı bu yönteme sevk edeceğini öngörürken, Rus hükümeti de haziran ayında havayolu şirketlerine yabancı üretimi uçakların en az 2025’e kadar havada kalmalarını sağlamak için diğer uçakları yedek parça kaynağı olarak kullanma tavsiyesinde bulunmuştu. Öte yandan uzmanlar, Rusya’nın yaptırımlara katılmayan Ortadoğu ve Asya ülkelerinden yedek parça tedarik imkânı teknik olarak bulunsa da söz konusu ülkelerin Batı’dan gelebilecek ikincil yaptırımların hedefi olmamak için böyle bir alışverişe katılmayacakları görüşünde.