Rusya'nın seferberlik ilanında 5 kritik soru
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, kısmi seferberlik ilan etti. Ruslar ülkeyi terk etmek için havaalanlarına koştu. Seferberlik ilan eden Rusya Lideri Putin 300 bin yedek askeri göreve çağırdı. Putin, 'Her türlü silahı kullanırız. Bu blöf değil' diyerek Batı'ya gözdağı verdi.
Seferberlikte ilk etapta 300 bin yedek asker çağrıldı. Emre uymayanlara 15 yıl hapis cezası getirildi. Buna rağmen ülkeden kaçışlar başladı. 10 bin liraya satılan Moskova-İstanbul uçak biletleri 30 bin liraya kadar çıktı. Uçaklarda yer bulmak imkansız. Karayoluyla kaçanların ise Kırgızistan sınırına hareket ettiği bildiriliyor. Putin önceki akşam yaptığı yaptığı ulusa sesleniş sesleniş konuşmasında dünyayı nükleer silah kullanmakla tehdit etti. Putin, "Batı'ya "Batı'ya bizim de çeşitli çeşitli imha yöntemlerine sahip olduğumuzu hatırlatırım. Batı, zamanında SSCB’yi böldü, şimdi sıra Rusya’ya geldi. Toprak bütünlüğümüzü korumak için her türlü silahı kullanırız. Bu blöf değil" diye konuştu.
Putin’in açıklamasının ardından yedek asker statüsünde statüsünde olan binlerce binlerce kişi askere alınmamak için ülkeden ayrılma telaşına düştü. Batı’nın vize yaptırımları nedeniyle, seferberlik ilanından birkaç dakika sonra Rusya’dan Türkiye ve Ermenistan yönüne tüm uçuşlarda biletler tükendi. Bilet fiyatlarının kısa sürede 5 katına kadar çıktığı çıktığı kaydedildi.
AYRILIKÇI REFERANDUM PLANI
Rusya Lideri, daha önce Kırım ve Gürcistan’da da kullandığı referandum oyununu yine masaya sürdü. Putin, “Donetsk, Luhansk, Zaporijya ve Herson’da yaşayanların, gelecekleri hakkında alacağı kararı destekleyeceğiz” dedi. Avrupa Birliği, referandumları ‘Rusya’nın yasa dışı askeri kontrolünü meşrulaştırma girişimi’ olarak tanımlarken; ABD, sözde referandum sonuçlarının kabul edilmeyeceğini açıkladı.
Rusya'nın savaşın 7'nci ayında kısmi seferberlik ilan etmesi, akıllarda 5 kritik soruya neden oldu.
1- Kısmi seferberlikte Rusya ne gibi önlemler alacak?
Putin'in yaptığı açıklamaya göre, yalnızca yedekte bulunan ve silahlı kuvvetlerde görev yapan, belirli askeri uzmanlıklara ve deneyime sahip vatandaşlar silah altına alınacak. Askere çağrılanlar, birliklere gönderilmeden önce özel bir askeri harekat deneyimi dikkate alınarak, mutlaka ek askeri eğitimden geçecek. Seferberlik için çağrılanlara sözleşmeli askerlerin maaşları seviyesinde ödeme yapılacak.
Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Putin'in kısmi seferberlik ilanının ardından yaptığı açıklamada, 300 bin yedek askerin orduya çağrılacağını belirtti.
Öte yandan, Rusya'da askeri seferberlik görevinden kaçanlar için hapis cezasının artırılmasına yönelik yasa tasarısı, Rus parlamentosunun alt kanadı Duma'dan geçti. Tasarıya göre, düşman ordusuna gönüllü bir şekilde teslim olan askerlere 10 yıl, savaşta yağma yapanlara 15 yıl hapis cezası verilebilecek. Seferberlik zamanında askeri görevden kaçmanın hapis cezası da 5 yıldan 10 yıla çıkarıldı.
2- Rusya neden şimdi, savaşın yedinci ayında kısmi seferberlik ilan etti?
Ukrayna güçlerinin son haftalarda karşı taarruza geçtiği ifade ediliyordu. Kiev, yaklaşık 2 hafta önce Rus ordusuna karşı Ukrayna’da aktif bir karşı saldırı operasyonu başlattıklarını açıklamıştı. Açıklamada, karşı taarruzda 3 bin kilometrekareden fazla alanın Rusya'dan geri alındığı kaydedilmişti. Hatta Ukrayna'nın aylar önce Rusya'nın ele geçirdiği Luhansk'ı geri aldığı belirtiliyordu.
3- Seferberlik ile kısmı seferberlik arasındaki fark nedir?
Seferberlik silahlı kuvvetlerin desteklenmesi kapsamında yapılan faaliyetlerdir ve kapsamı sadece askere alma değildir. Seferberliğe gerek ülkenin sanayisi gerekse milli güç unsurları ile cephedeki silahlı kuvvetlerin geri planda desteklenmesi dahildir.
Kısmi seferberlik ise, ağırlıklı olarak yedek askerlerin, yeni terhis olmuşların ve askerlik çağına gelmişlerin veya emekli olmuş profesyonel askerlerin ihtiyaca binaen ve bir plan dahilinde tekrar göreve çağırılmasıdır.
4- Rusya neden bugüne kadar kısmi seferberlik ilan etmedi?
Rusya işgal hareketine giriştiğinde savaşın bu kadar uzayacağını tahmin etmedi.
5- Kısmi seferberlik cepheye nasıl yansır?
Kısmi seferberlik cephedeki asker sayısını artırır. Askerler bir bakımdan destek geliyor gibi görebilirler, bir yandan da yeni askere ihtiyaç varsa savaşın uzayacağı şeklinde de yorumlayabilirler. Harkov gibi ormanlık alanlarda piyade sayısı fazla olan önemli üstünlük sağlar. Ukrayna 1 milyona yakın asker seferber etti, bunun yanında yabancı silahlı kuvvet askerleri de vardı. Rusya taarruza karşı denge oluşturacak seferberlik ilanı yaptı. Cephedeki asker sayısının artması cephenin sosyolojisini ve psikolojisini etkileyecek, cephedeki askere moral verecektir.
'UKRAYNA, RUSYA İÇİN ADİL BİR CEZA TALEP EDİYOR'
Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, BM Genel Kurulu’na yaptığı konuşmada ülkesine karşı suç işlendiğini ve bu nedenle Ukrayna’nın Rusya’ya ceza verilmesini talep ettiğini dile getirdi. Konuşmasında bu cezanın sadece Ukrayna için değil, dünya için olduğunu belirten Zelenski, "Suç Ukrayna'ya karşı işlendi ve adil bir ceza talep ediyoruz. Suç devlet sınırlarımıza karşı işlendi, suç halkımızın canına karşı işlendi. Suç kadınlarımızın ve erkeklerimizin onuruna karşı işlendi. Rusya'nın yasadışı savaşıyla kışkırttığı feci türbülansın cezası… Bu ceza sadece biz Ukraynalılar için değil, tüm dünya için” dedi.
Ukrayna’nın barış istediğini vurgulayan Zelenski, "Ukrayna barış istiyor. Avrupa barış istiyor. Dünya barış istiyor. Savaş isteyenin kim olduğunu gördük. Tüm BM üye ülkeleri arasında, konuşmamı bölebilseydi, bu savaştan memnun olduğunu söyleyecek tek bir kişi var. Ukrayna, BM Şartı'nın 51. maddesi uyarınca meşru müdafaa hakkını kullanarak savaş alanında gücünü gösterdi. Şimdi ya da gelecekte kimse bize zayıflıkla yaklaşamayacak. Bu mücadeleden bir sonuç alıyoruz. Bu savaşın sonunun ne olacağını ve istikrarlı bir barışın garantisinin ne olacağını görüyoruz” diye konuştu.
'RUSYA BU SAVAŞI BİTİRMEK ZORUNDA KALACAK'
Rusya’nın savaşı bitirmek zorunda kalacağını, uluslararası hukukun üstün olduğunu belirten Zelenski, "Rusya, saldırganlık suçunu durdurmak yerine, onu tam ölçekli bir işgale dönüştürdü. Kendimizi savunmaktan başka çaremiz yok. Bunu yapıyoruz. Saldırganı, Ukrayna devletinin uluslararası kabul görmüş sınırının ötesine itiyoruz. Ukrayna ile Rusya arasındaki görüşmelere gelince, muhtemelen Rusya'dan görüşmeler hakkında farklı sözler duydunuz. Görüşmelerden bahsediyorlar ama askeri seferberlik ilan ediyorlar. Görüşmelerden bahsediyorlar ama Ukrayna'nın işgal altındaki topraklarında sözde referandumlar yapıyorlar. O zaman doğru olan nedir? Rusya'daki askeri seferberlik doğrudur. Sözde referandumlar da doğrudur. Rusya savaş istiyor, bu doğru. Ancak Rusya tarihin akışını durduramayacak. İnsanlık ve onun uluslararası hukuku, tek bir terörist devletten daha güçlüdür. Rusya bu savaşı bitirmek zorunda kalacak" ifadelerini kullandı.