DünyaSabotaj arka planı casus filmi gibi

Sabotaj arka planı casus filmi gibi

Paylaş
Sabotaj arka planı casus filmi gibi

Kuzey Akım boru hatlarının sabotajının ardındaki gizli operasyonun ayrıntıları ortaya çıktı. 2022 yılının eylül ayında yok edilen bu boru hatları, Rusya’nın Avrupa’ya doğal gaz taşımasında kritik önemdeydi.

İÇKİ MASASINDA

Haberin Devamı

Modern tarihin en cüretkar sabotaj eylemlerinden biri 2022 yılının eylül ayında yaşandı. Rusya’nın Avrupa’ya doğal gaz taşımasında kritik öneme sahip Kuzey Akım Botu Hatları yok edildi. ABD’nin The Wall Street Journal gazetesi, bu sabotaj operasyonunun arka planını “Bir Kiralık Yat Üzerinde Sarhoş Bir Akşam: Kuzey Akım Boru Hattı Sabotajının Gerçek Hikayesi” başlıklı yazısıyla ortaya koydu. Buna göre plan fikri ilk olarak Mayıs 2022’de gündeme geldi. Ukraynalı askeri subaylar ve iş adamlarından oluşan bir grup, bol içkili ve vatanseverlik duygusuyla dolu bir toplantıda Ukrayna’ya yönelik Rus işgaline karşı misilleme yöntemlerini tartıştı. Bu tartışma sırasında Rusya’nın savaşını finanse eden Baltık Denizi’ndeki Kuzey Akım boru hatlarını yok etme fikri ortaya atıldı.

Haberin Devamı

CIA’DEN GİZLENDİ

İlk başta Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky tarafından onaylanan plan, CIA’in bu durumdan haberdar olması ve Zelenzky’e ‘operasyona son ver’ talimatı vermesi üzerine rafa kalktı. Ancak, operasyon, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Komutanı General Valeriy Zaluzhniy’nin inisiyatifinde devam etti. Operasyon, Almanya’nın Rostock kentinden kiralanan Andromeda isimli 50 metrelik bir gezi yatı kullanılarak gerçekleştirildi. Ekibi, deneyimli askeri dalgıçlar ve bir sivil kadının da bulunduğu altı kişilik bir grup oluşturdu. Kadın, tatil gezisinde olan bir arkadaş grubu izlenimi vermeye yardımcı oldu. Ekip, Almanya’nın Rostock kentinden yola çıkarak, deniz yüzeyinin 80 metre altında bulunan boru hatlarına patlayıcı yerleştirerek sabotajı dikkatlice gerçekleştirdi.

İZLERİ ALMANLAR BULDU

Olumsuz hava koşullarına ve bazı patlayıcıların kaybedilmesine rağmen ekip, görevini başarıyla tamamladı. Patlamaların ardından, Avrupa ülkeleri olayı araştırmak için harekete geçti. Alman yetkililerin soruşturması mürettebattan alınan parmak izleri, DNA örnekleri ve iletişimler gibi önemli kanıtları ortaya çıkardı. Ukraynalı General Valeriy Zaluzhniy ise soruşturmadan etkilenmemesi için apar topar Londra’ya büyükelçi yapıldı. Sabotaj, Avrupa’da enerji krizini tırmandırmakla kalmamış, aynı zamanda Ukrayna ile Almanya arasındaki diplomatik ilişkileri de zorlamıştı. Operasyonun ortaya çıkması, Ukrayna’nın Batılı müttefiklerinden, özellikle de Almanya’dan aldığı desteği potansiyel olarak bozacak nitelikte görülüyor.

Haberin Devamı