Saddam'ın rehinelerinden İngiltere'ye dava
1990’da Irak işgali sırasında Kuveyt’e inen British Airways uçağının 300’den fazla yolcusu, 5 ay boyunca Saddam Hüseyin rejimi tarafından rehin tutulmuştu. İşgal sırasında canlı kalkan olarak kullanılan rehineler, işgalden haberi olmasına rağmen uçağın inişine izin verdiği için İngiltere hükümetine dava açıyor.
2 Ağustos 1990’da Hindistan aktarmalı olarak Malezya’ya gitmek üzere İngiltere’den havalanan British Airways uçağı, yakıt ikmali yapmak için Kuveyt’e iniş yapınca yolcular beklenmedik bir sürprizle karşılaştı. Uçak havadayken Irak, Kuveyt’i işgal etmiş, havaalanını da ele geçirmişti. Uçaktaki 300’den fazla kişi rehin alındı. Dönemin Irak lideri Saddam Hüseyin, rehineleri Kuveyt’te stratejik noktalara yerleştirerek Batı’ya karşı ‘canlı kalkan’ olarak kullandı. Rehineler 5 ay süren pazarlığın ardından serbest bırakıldı. Kasım 2021’de yayınlanan bazı belgeler, 1990’da rehin alınan yolculara bir şok daha yaşattı.
KİŞİ BAŞI 170 BİN STERLİN
Belgelere göre; Kuveyt Büyükelçisi daha uçak inmeden 1 saat önce işgali İngiltere hükümetine haber vermişti. Buna rağmen yetkililer, uçağa bilgi vermemiş ve yolcuların rehin alınmasına neden olmuştu. Olayın ortaya çıkmasıyla İngiltere’nin Kuveyt’te Irak’a ‘içeriden operasyon’ yapabilmek için uçağın inişine izin verdiği, uçakta ‘sivil giyimli’ 10 özel kuvvetler personeli olduğu iddia edildi. İngiltere bu iddiayı yalanlasa da olaydan 33 yıl sonra rehineler, askeri operasyon için kendileri riske atıldığı gerekçesiyle İngiliz hükümetine dava açmaya hazırlanıyor. Rehineler kişi başı 170 bin sterlin (5.7 milyon lira) tazminat talep ediyor.