DünyaSanal tecavüze gerçek soruşturma

Sanal tecavüze gerçek soruşturma

Paylaş
Sanal tecavüze gerçek soruşturma

İngiliz polisi sanal evren Metaverse’de meydana gelen bir tecavüz olayını soruşturuyor. 16 yaşından küçük bir kızın dijital karakteri video oyununda yetişkin erkeklerden oluşan çete tarafından cinsel saldırıya uğradı. Dünyada bu tarzdaki ilk soruşturma olan olay ayrıca mevcut yasaların çevrimiçi dünyada ne ölçüde geçerli olduğuna dair sorulara yol açtı.

İngiltere’de 16 yaşından küçük bir kızın sanal gerçeklik oyunu Metaverse’de kullandığı avatarı (dijital karakter) bir grup erkek oyuncunun avatarları tarafından tecavüze uğradı. Bunun üzerine dünyanın ilk ‘sanal tecavüz’ soruşturması başlatıldı. Kurban, fiziksel saldırı olmadığı için herhangi bir yara almadı. Ancak sanal gerçeklik gözlüğü kullanan çocuğun oyun tamamen gerçekçi şekilde tasarlandığı için gerçek dünyada tecavüze uğrayan biriyle aynı psikolojik ve duygusal travmayı yaşadığı belirtildi.

Haberin Devamı

YASAL BOŞLUKLAR

Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg’in başını çektiği teknoloji devleri, insanları ‘Metaverse’in sanal alemine çekmek için milyarlarca dolarlık yatırım yapmıştı. Ancak dava, böyle bir saldırının mevcut yasalar kapsamında nasıl soruşturulacağı konusunda sorulara yol açtı. İngiltere’de cinsel saldırı ‘başka bir kişiye rızası olmadan cinsel amaçlı fiziksel olarak dokunulması’ olarak tanımlandığından, mevcut mevzuatın Metaverse tecavüzünü kapsaması pek olası değil. Ayrıca bu gibi durumlarda kullanıcılar farklı ülkelerde olduğu için hangi ülkenin yasasına göre yargılanacakları da muamma.

YASA ÇIKARILMALI

Yetkililer böyle bir alanda cinsel suç dalgasıyla mücadele etmek için yasa çıkarılması çağrısında bulunuyor ve çocukları istismar etmek için yeni teknolojiyi kullananları durdurmak için polislerin taktiklerinin gelişmesi gerektiğini söylüyor. Daha önce Facebook’un sahibi Meta şirketi tarafından işletilen ücretsiz çevrimiçi sanal gerçeklik oyunu ‘Horizon Worlds’te bir dizi cinsel saldırı rapor edilmişti. Bu durum aynı zamanda sanal tehlikenin boyutlarını da bir kez daha gözler önüne serdi. Dünya genelinde 5-10 yaş arasındaki çocukların yüzde 15’inin sanal gözlüğü var. Bunlardan yüzde 6’sı sanal gözlüğü her gün kullanıyor.

Haberin Devamı