DünyaSen nereden çıktın!

Sen nereden çıktın!

Paylaş
Sen nereden çıktın!

NASA’nın James Webb teleskobu, ‘orada olmaması gereken’ bir galaksi keşfetti. Galaksinin varlığı, evrenin oluşumu hakkındaki bilimsel teorileri altüst etti. Var olan teoriye göre; bu boyutta bir galaksinin oluşması için karanlık madde gerekiyordu. Oysa 13 milyar yıllık galaksi doğduğunda daha karanlık madde oluşmamıştı.

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA) uzak galaksileri incelemek için 2021’de uzaya gönderdiği James Webb Teleskobu, galaksilerin nasıl oluştuğuna dair mevcut anlayışımıza göre ‘var olmaması gereken’ büyük ve yaşlı bir galaksi keşfetti. ‘ZF-UDS-7329’ olarak adlandırılan galaksi 13 milyar yaşında ve içinde bulunduğumuz Samanyolu Galaksisi’nden daha fazla yıldız içeriyor. Var olan teorilere göre; bu kadar büyük bir galaksinin evrenin bu kadar erken döneminde oluşamaması gerekiyordu.

Haberin Devamı

‘YANLIŞ YA DA EKSİK’

Çünkü o dönemde karanlık madde (radyo dalgaları, X ışınları, gözle görülebilen ışık gibi elektromanyetik dalgalarla etkileşime girmeyen, varlığı yalnız diğer maddeler üzerindeki etkisi ile belirlenebilen madde) henüz mevcut değildi. Var olan teoriye göre; karanlık madde bir galaksinin merkezinde yıldızların birikmesini sağlıyor. Yani karanlık madde olmadan bu kadar büyük bir galaksi oluşamıyor. Araştırmayı yöneten Dr. Themiya Nanayakkara “Evren 13.8 milyar yaşında. ‘ZF-UDS-7329’, evren 800 milyon yaşındayken doğmuş. O dönemde karanlık madde yoktu. Bu da teorilerimizin yanlış ya da eksik olduğunu gösteriyor” dedi.