DünyaSıcaktan deliren fil bakıcısını ikiye böldü!

Sıcaktan deliren fil bakıcısını ikiye böldü!

Paylaş
Sıcaktan deliren fil bakıcısını ikiye böldü!

Sıcak hava dalgasıyla bunalan Tayland'da, akıllara durgunluk veren bir olay meydana geldi. Bir ekim alanından odun toplamak zorunda kalan fil, aşırı sıcaklar yüzünden tam anlamıyla deliye döndü.

Tayland'ın güneyindeki Phang Nga eyaletinde meydana gelen olayda, 20 yaşındaki fil, sıcaklığın 31 santigrat dereceye ulaştığı bölgede, dört gün boyunca terbiyecisi tarafından çalıştırıldı.

Haberin Devamı

Kavurucu sıcaklar sırasında kağucuk ağacı taşımak zorunda bırakılan Pom Pam adlı erkek fil, sıcakta 'çıldırdıktan' sonra 33 yaşındaki Supachai Wongfaed'i dişleriyle birkaç kez bıçakladı. Polis yetkililerinin açıklamasına göre hayvan, adamın vücudunu ikiye böldü.

Polis, köy muhtarı ve kurtarma görevlileri adamı kanlar içinde ikiye bölünmüş halde buldu. Hayvancılık görevlilerinin fili sakinleştirici bir okla vurup uyutmasının ardından adamın cesedi alındı. Supachai, Khok Charoen bölgesinin eski belediye başkanının oğluydu. Tayland medyası, adamın cesedinin, cenazesi için gerekli dini törenlerin yapılması için ailesine verildiğini bildirdi.

Fillerin genellikle yumuşak huylu oldukları biliniyor, ancak kendilerini tehlike ya da tehdit altında veya savunmasız altında hissettiklerinde saldırganlaşabilirler.

Haberin Devamı

Polisin iddialarına rağmen, insan ve vahşi yaşam çatışmasında uzmanlaşmış bir çevre sosyal bilimci olan Niki Rust, fillerin sıcak havalarda daha agresif hale gelmediğini söyledi.

Sıcaktan deliren fil bakıcısını ikiye böldü

Newsweek'e yaptığı açıklamada Niki Rust, değişen iklimin, özellikle sürüler arasında çatışmalara yol açabilecek gıda ve su tedariğinin azalması gibi baskıların hayvanın saldırganlaşmasına neden olabileceğini söyledi.

Rust şu ifadeleri kullandı:

"Olan şu ki, iklim değişikliği hayatta kalmak için bağımlı oldukları şeyleri etkilediği için, vahşi yaşam yiyecek ve su için daha çaresiz hale geliyor."

Fillerin, "iklim değişikliği bir sorun olmadan önce bile" su aramak için sondaj deliklerini ve kuyuları yok ettiğini hatırlattı.

Hindistan'da, genellikle ekin baskınlarında her yıl yaklaşık 500 kişi filler tarafından öldürülüyor.

Bu arada, Kenya'daki Save the Elephants adlı insan-filler birlikte yaşama programının araştırma ve bilim müdürü Lydia Tiller, yayına Afrika genelinde insan ve fil çatışmalarında büyük bir artış olduğunu söyledi.

Sıcaktan deliren fil bakıcısını ikiye böldü

"Ne yazık ki, iklim değişikliğinin filler üzerindeki uzun vadeli etkilerinin tam resmini bilmiyoruz... Çatışmalar nedeniyle öldürülen fillerin sayısı arttı" diye ekledi.

Asya filleri, uygulamayı yasaklayan 30 yıllık bir yasaya rağmen, bazen Tayland'ın ormanlık alanlarında kütük ve odun taşımak için kullanılıyor. Geçen ay, Tayland'ın güneyindeki Chawang bölgesinde kauçuk ekim alanındaki başka bir terbiyeci, fili tarafından öldürüldü. Bangkok Post'un haberine göre Chaichana Matchimwong, fili yol boyunca ağır kütükler taşımaya zorladıktan sonra polis tarafından birden fazla diş yarasıyla ölü bulundu.

Haberin Devamı

Bir diğer olay da 2017 yılında meydana geldi. Filmlerde ve reklamlarda rol alan bir fil, Tayland'daki bir hayvanat bahçesinde bakıcısını ezerek öldürdü. 54 yaşındaki Somsak Riangngern, Chiang Mai Hayvanat Bahçesi'nde Phlai Ekasit adlı 32 yaşındaki erkek fil tarafından öldürüldü. Riangngern, Phlai'yi beslemiş ve banyo yapıp su içebilmesi için zincirlerini çözmüştü. Riangngern filden uzaklaşırken, hayvan onu dişleriyle yaraladıktan sonra hortumuyla tuttu.

Hayvan hakları grubu PETA, esaret altında çalışan fillerin 'teçhizat gibi satılmak üzere ormandaki evlerinden koparıldığını' söyledi. Grup, 'yasadışı kütükler taşımak veya turistleri eğlendirmek zorunda kaldıklarını' söylüyor.

Haberin Devamı