Sınırda gergin bekleyiş
İsrail’in önceki gün Filistinlilere güneye gitmeleri için verdiği süre dün sona erdi. İsrail sınıra asker ve tank yığarken on binlerce Filistinli ise evini terk edip kaçmaya başladı. Sınırdaki askerleri ziyaret eden İsrail Başbakanı Netanyahu “Sonraki aşama yaklaşıyor” dedi.
Gazete Haberi
Hamas’ın 7 Ekim’deki saldırısının ardından 1 haftadır Gazze’ye roket yağdıran İsrail, hem Gazze hem de Lübnan sınırına asker ve tank yığmıştı. İsrail önceki sabah Gazze Şeridi’nin kuzeyinde yer alan 1.1 milyon Filistinliye 24 saat içinde güneye geçme çağrısında bulunmuştu. Kara operasyonunun işareti sayılan bu çağrıda verilen süre dün sabah birkaç saat daha uzatıldı. İsrail Savunma Kuvvetleri, Gazze Şeridi’nin kuzeyinde yaşayanlara saat 16.00’ya kadar güneye gitmeleri için 2 güvenli rota belirlendiğini açıkladı.
‘HEPİMİZ HAZIRIZ’
Birleşmiş Milletler (BM) insani yardım ofisi, Gazze’de on binlerce kişinin güneye kaçmaya çalıştığını açıkladı. Tahliye emrinden önce 400 binden fazla Filistinli zaten ülke içinde yerinden edilmiş durumdaydı. Kara harekatı öncesinde Gazze’de ölü sayısı 2 bin 215’e yükselmiş, 8 bin 714 kişi de yaralanmıştı. İsrail’in operasyonu öncesinde ABD Dışişleri Bakanlığı, acil görevi olmayan hükümet personeli ve onların ailelerinin ABD’nin Kudüs Büyükelçiliği ve Tel Aviv Konsolosluğu’ndan tahliyesine karar verdi. Gazze sınırındaki askerleri ziyaret eden İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu “Hepimiz hazırız. Sonraki aşama yaklaşıyor” dedi.
PLANLAYICI ÖLDÜRÜLDÜ
İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Hamas yetkililerinden Ali Kachi'yi geçen hafta öldürdüklerini açıkladı. Ali Kachi’nin geçen hafta Hamas’ın düzenlediği saldırının planlayıcı liderlerinden olduğu belirtildi. Hamas 25 Haziran 2006’da Gilad Şalit adlı İsrail askerini rehin almıştı. 5 yıl rehin tutulan Gilad Şalit, tahliye edilen 1027 Filistinli mahkum karşılığında 11 Ekim 2011’de serbest bırakılmıştı. Öldürülen Ali Kachi’nin 2011’de serbest bırakılan 1027 mahkum arasında olduğu öğrenildi.
ÖLÜM KALIM MESELESİ
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Gazze’deki durumun ‘tehlikeli bir şekilde yeni bir dip noktasına’ ulaştığını söyledi. Guterres “Savaşların bile kuralları vardır” diyerek yakıt, gıda ve suyun ihtiyaç sahiplerine ulaşabilmesi için acil insani yardım erişimi çağrısında bulundu. Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) ise Gazze’de ‘suyun tükenmesi nedeniyle 2 milyondan fazla insanın risk altında olduğu’ uyarısında bulundu. Yapılan açıklamada “Bu bir ölüm kalım meselesi haline geldi. Su artık geriye kalan son yaşam hattıdır” denildi. UNRWA ayrıca İsrail operasyonu nedeniyle ‘sığınaklarının artık güvenli olmadığını’ duyurdu.
Gazze Şeridi’nin en büyük hastanesi olan Şifa Hastanesi’nde İsrail’in saldırılarında ölenler, morgda yer kalmadığı için hastane önünde bekletiliyor.
YABANCILARA İZİN FİLİSTİNLİLERE ÖLÜM
Mısırlı yetkililer, Mısır, İsrail ve ABD’nin Gazze’deki yabancıların Refah sınır kapısından Mısır’a geçmesine izin verme konusunda anlaştıklarını açıkladı. Buna göre; yabancı ülke pasaportu bulunanların Mısır’a geçişlerine izin verilirken aynı hak Filistin vatandaşlarına tanınmayacak.
AA EKİBİNE ULAŞILAMIYOR
Anadolu Ajansı’nın Gazze kent merkezinde bulunan haber ekibiyle iletişiminin tamamen koptuğu öğrenildi. İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarında 7 Ekim’den bu yana 9 gazeteci yaşamını yitirmişti. Son olarak önceki gün Reuters kameramanı İssam Abdullah hayatını kaybetmiş, Al Jazeera ve AFP muhabirleri de yaralanmıştı.
ÜÇÜNCÜ UÇAK MISIR’DA
Türkiye, insani yardım malzemesi dolu 2 uçağı önceki gün bölgeye göndermiş, uçaklar Mısır’a inmişti. Üçüncü uçak da dün bölgeye indi. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya 3 uçakla bölgeye 7 insani yardım personeli, 5 bin adet battaniye, 2 bin 600 adet gıda kolisi ve 34 bin 950 kilo tıbbi malzeme gönderildiğini açıkladı. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Gebreyesus da kendilerinin gönderdiği tıbbi malzeme taşıyan uçağın Mısır’da Refah Sınır Kapısı’na yakın Al Arish’e indiğini duyurdu.