DünyaŞirketin WhatsApp grubundan çıkarıldı, 4,4 milyon TL tazminat aldı!

Şirketin WhatsApp grubundan çıkarıldı, 4,4 milyon TL tazminat aldı!

Paylaş
Şirketin WhatsApp grubundan çıkarıldı, 4,4 milyon TL tazminat aldı!

İngiltere’de çıktığı hastalık izninde şirketin WhatsApp grubundan çıkarılan çalışan, mahkeme yoluna gitti. Mahkemede haklı bulunan çalışana 134 bin sterlin (yaklaşık 4,4 milyon TL) tazminat ödenmesi kararı verildi.

İngiltere’nin başkenti Londra’nın batısında bulunan Hounslow belediyesine ait bir tesis yönetim firmasında çalışan Mark Brosnan, şoke edici bir gelişme ile ülkenin gündemine oturdu.

Haberin Devamı

Çalıştığı firmadan bel fıtığı hastalığı sebebiyle izne ayrılan Brosnan, “önemli güvenlik bilgilerini iletmek” amacıyla kullanılan şirketin WhatsApp uygulamasındaki grubundan çıkarıldı.

Brosnan, bunun üzerine mahkeme yoluna gitti ve mahkeme, onu gruptan çıkarma kararının haksız olduğuna karar verdi. Hakim Sarah George, mesajların diğer kişilere iletilmesinde çalışanların dışarıda bırakılmasının "istemeyen bir eylem" olabileceğini söyledi.

Mahkemede ifade veren Brosnan, 2019 yılının haziran ayında bel fıtığı rahatsızlığı yaşamaya başladığını ve 2020 yılının şubat ayında 15 gün hastalık izni aldığını belirtti. İş yerinde değerlendirme toplantısına çağrılan Brosnan’ın, mesleki sağlık değerlendirme çalışanı tarafından işe iki ila üç hafta içinde dönebileceği belirlendi.

Haberin Devamı

Şirketin WhatsApp grubundan çıkarıldı, 4,4 milyon TL tazminat aldı

SAĞLIK ÖNERİLERİNE UYMADILAR

İngiliz The Mirror’ın haberine göre, iş yerindeki değerlendirme sonucunda çalışma ortamında yapılan değerlendirme ve bel desteği gibi güvenlik önerileri de verildi. Ancak Brosnan, iş yerinin bu önerileri görmezden geldiğini belirterek dönüşünde "aşırı derecede depresif" hissettiğini söyledi.

Şubat ve mart ayını bu şekilde geçiren Brosnan’ın belindeki disklerde nisan ayında başka bir hasar daha meydana geldi ve bu hasarın kendisine vadedilen önlemlerin alınmamasından kaynaklı olduğunu iddia etti.

2021 yılının ağustos ayında düzenlenen toplantıda Brosnan, kendisinin WhatsApp grubundan çıkarıldığını öğrendi. Brosnan, şirketten yöneticilerden şikayetine yanıt alamadıktan sonra Aralık 2021'de şirketten ayrıldı ve tam hastalık izni ücreti alamadı.

Hakim George şu ifadeleri kullanarak kararını açıkladı:

"Bazı işverenler, sağlık durumlarının daha da kötüleşmesi veya iyileşmeleri gereken bir zamanda onları işle ilgili meselelerle rahatsız etme riski nedeniyle hastalık izinleri sırasında çalışanlarla hiç iletişime geçmiyor. Bu, varsayılamaz ve tarafından öne sürülen deliller Bunun için herhangi bir gerekçenin olduğu konusunda tatmin olmadım.”

Mahkeme, şirketin "tamamen mantıksız" davranışı sebebiyle Brosnan'a 134,411 sterlin (yaklaşık 4,4 milyon TL) tazminat ödenmesine karar verdi ve iş verenin ona işe dönmesine yardımcı olmak için "kelimenin tam anlamıyla hiçbir şey yapmadığı" belirtildi.

Haberin Devamı

Bu miktarın içinde, "duygusal zarar" için 15,000 sterlin, kişisel yaralanma için 7,000 sterlin ve gelecekteki kazanç kaybı için 25,000 sterlinin üzerinde bir miktar bulunuyordu.

Şirketin WhatsApp grubundan çıkarıldı, 4,4 milyon TL tazminat aldı

"RAPORLUYKEN BİLE İLETİŞİM KESİLMEMELİ"

Bu dava, iş yerindeki dijital iletişim araçlarının kullanımının önemini ve çalışanların hastalık izninde bile dahil edilmeleri gerektiği konusunda emsal bir karar olarak görüldü ve iş yerinde dijital iletişim araçlarının kullanımı ve çalışanların hakları konularında daha fazla farkındalık yaratmak için bir fırsat sundu.

İşverenler, çalışanların hastalık izinlerinde bile dahil edilmeleri gerektiğini ve iletişim kanallarının tüm çalışanları kapsayacak şekilde düzenlenmesini sağlaması gerekliliği ortaya koyuldu.

WhatsApp grubundan çıkarılma gibi durumlar, çalışanların motivasyonunu ve iş memnuniyetini olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle, işverenlerin çalışanlar arasında açık ve adil bir iletişim ortamı sağlaması ve tüm çalışanları süreçlere dahil etmesi önemlidir.

Haberin Devamı

İşverenler, çalışanların hastalık iznindeyken bile iletişim kanallarından dışarıda bırakılmamasını sağlamak için politikalar ve prosedürler oluşturmalıdır. Bu, çalışanların iş yerindeki gelişmelerden haberdar olmalarını ve işleriyle bağlantılarını sürdürebilmelerini sağlar.