Son 20 yılın en kanlı saldırısı! DEAŞ üstlendi, Moskova'da ölü sayısı artıyor
Rusya'nın başkenti Moskova'da Crocus Belediye Binası'nda yer alan konser salonuna maskeli en az 3 kişi tarafından silahlı saldırı gerçekleştirildi. Saldırıda ölenlerin sayısı artarken teröristler yakalandı. Peki DEAŞ Rusya'dan ne istiyor? İşte Rusya'nın terörle imtihanı.
Rusya’nın Moskova bölgesine bağlı Krasnogorsk’taki Crocus Belediye Binası’nda gerçekleştirilen ve DAEŞ tarafından üstlenilen terör saldırısında bilanço artıyor. Rusya Soruşturma Komitesi tarafından yapılan açıklamada, yangının söndürülmesinin ardından başlatılan enkaz kaldırma çalışmalarında daha fazla cansız bedene ulaşıldığı, hayatını kaybedenlerin sayısının 143’e yükseldiği ifade edildi. Ölüm nedenlerinin “ateşli silah yaralanması” ve “yangından kaynaklanan zehirlenmeler” olduğu kaydedildi.
Önceki gece “Picnic” grubunun konser verdiği binayı basan silahlı saldırganlar otomatik silahlarla etrafa ateş açmıştı. Saldırganların yanıcı maddeyle binayı ateşe vermesinin ardından çıkan yangın 12 bin 900 metrekarelik alanı kaplarken, binanın çatı kısmı çökmüştü.
11 KİŞİ GÖZALTINDA
Saldırı sonrası büyük bir insan avı başlatılırken, Rusya’dan açıklamada, saldırıyı gerçekleştiren 4 kişi dahil 11 kişinin gözaltına alındığı kaydedildi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, dün yaptığı açıklamada tüm saldırganların yakalandığını söylerken, “Düşmanlarımız bizi bölemeyecek” dedi. Putin “Barbarca bir terörist saldırı” olarak nitelediği olayın ardından 24 Mart’ta bir günlük yas ilan etti. Putin, “Bu suçun arkasında olan herkes tespit edilip, cezalandırılacak. Teröristleri yalnızca intikam ve unutulmak bekliyor. Gelecekleri yok” ifadelerini kullandı.
Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) saldırganların Bryansk bölgesinde Ukrayna sınırına doğru kaçarken yakalandıklarını açıkladı. FSB “Teröristler saldırıyı gerçekleştirdikten sonra Rusya-Ukrayna sınırını geçmeyi planladı” açıklamasında bulundu. Saldırganların yayımlanan görüntülerinde ise, kendilerine yarım milyon Ruble teklif edildiğini söyledikleri duyuluyor. Saldırganların Tacik olduğu ifade ediliyor, zira kaçtıkları araçta pasaportları bulundu. Bununla birlikte resmi bir açıklama yapılmadı.
Saldırı sonrası tüm dünyadan kınama mesajları geldi. Batılı ülke liderleri, Avrupa Birliği ve NATO da dahil olmak üzere terör saldırısı ortak şekilde kınandı. Ankara Büyükelçiliği’ndeki ulusal bayrak yarıya indirildi.
ZELENSKİ: HEP AYNI YÖNTEMLER
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, Rusya Lideri Putin’in Moskova’daki saldıyı Ukrayna’ya bağlamaya çalıştığını söyledi. Rusların benzer adımları daha önce de attıklarını belirten Zelenski “Hep aynı yöntemleri kullanıyorlar” dedi. Zelenski, Rus ordusunu Ukrayna ve bu ülkede yaşayan halka yönelik “terör eylemleri” düzenlemekle suçladı. Ukrayna Dışişleri Bakanlığı ise “Bu tür suçlamaların, Rus halkında Ukrayna karşıtı histeriyi daha da körüklemek, Rus vatandaşlarının ülkemize yönelik suç niteliğindeki saldırganlığa katılmak üzere daha fazla seferber edilmesi yönünde zemin hazırlamak ve Ukrayna’yı uluslararası toplumun gözünde itibarsızlaştırmak için Kremlin tarafından planlanmış bir provokasyon olduğunu düşünüyoruz” ifadelerini kullandı. Rusya’nın saldırıyı Ukrayna’daki savaş ile ilişkilendirerek, bu ülkeye yönelik saldırılarını artırabileceği ifade ediliyor.
EN BÜYÜK KONSER SALONU
Moskova yakınlarındaki Crocus Belediye Binası, Azerbaycan kökenli iş insanı Aras Agalarov’a ait. Agalarov’un ABD eski başkanı Donald Trump ile yakın ilişkisi var. Bina, Moskova’nın en büyük konser salonu olarak tanınıyor ve Türk sanatçı Tarkan da dahil olmak üzere ünlü isimleri ağırlıyor.
BATACLAN’A BENZİYOR
Fransa’nın başkenti Paris’te 20015 yılından DAEŞ tarafından gerçekleştirilen saldırılar, Moskova’daki saldırıya benzerlik gösteriyor. Saldırılarda, Bataclan tiyatrosunda en az 100, diğer altı bölgede ise en az 40 kişi hayatını kaybetmişti.
ABD UYARDI, RUSYA DİNLEMEDİ
ABD medyası, Washington’ın Rusya’yı saldırıdan 2 hafta önce uyardığını ancak Moskova’nın bunu bir tehdit ve şantaj olarak algıladığını yazdı. CNN’de yer alan habere göre, ABD yönetimi bölgedeki DAEŞ unsurlarının bir saldırı düzenleme konusunda kararlı olduğu yönündeki bilgileri Moskova’ya aktardı. Ancak Rus yönetimi bilgileri tepkiyle karşılarken, Devlet Başkanı Vladimir Putin, gelen uyarıları ‘provakatif’ buldu, ‘toplumu etkilemeye çalıştığını’ öne sürdü. ABD Ulusal Güvenlik Sözcüsü Adrienne Watson, ‘uyarma yükümlülüğü’ politikası ışığında tüm bilgilerin Moskova yönetimi ile paylaşıldığını açıkladı. RIA Novosti ajansına konuşan bir Rus güvenlik kaynağı, Rusya’nın ABD’den Moskova’ya yapılacak olası saldırılarla ilgili bir istihbarat uyarısı aldığını ancak istihbaratın “ayrıntılar içermediğini” söyledi.
RUSYA’NIN TERÖRLE İMTİHANI
Konser salonuna gerçekleştirilen saldırı, Rusya’da son 20 yılın en kanlı saldırısı oldu. Bununla birlikte ülke benzer terör eylemlerine daha önce de pek çok kere şahit olmuştu.
1999: Moskova’da apartmanlara düzenlenen saldırılarda toplam 293 kişi öldü. Çeçen ayrılıkçılar tarafından düzenlendiği açıklanan saldırılar iki hafta boyunca sürdü. Saldırılar Moskova tarafından Çeçenistan’da savaş başlatmak için kullanıldı.
2002: Çeçen ayrılıkçılar Moskova’daki Dubrovka tiyatrosuna saldırdı ve 800 kişiyi rehin aldı. Güvenlik güçlerinin gaz vererek gerçekleştirdiği müdahale sonrası 130 kişi hayatını kaybetti.
2003: Çeçen intihar bombacıları Moskova yakınlarındaki havaalanında düzenlenen konseri bastı ve 15 kişiyi öldürdü.
2004: Dağıstanlı iki intihar bombacısı Moskova’daki metro istasyonunda saldırı düzenledi. Patlamada 40 kişi hayatını kaybetti.
2004: Çeçen ayrılıkçıların Beslan kasabasındaki okulda 777’si çocuk olmak üzere 1100’den fazla kişiyi rehin alması sonucu Rus güvenlik güçlerinin olaya müdahale etti. 3 gün devam eden çatışmalar 334 kişinin ölümüyle sonuçlandı.
2011: Moskova’daki Domodedovo Havaalanına düzenlenen saldırıda 37 kişi hayatını kaybetti. Saldırıyı Kafkasya İslam Emirliği grubu üstlendi.
DAEŞ RUSYA’DAN NE İSTİYOR?
Örgüt, Rusya’nın özellikle Afganistan, Çeçenistan ve Suriye’deki müdahalelerinden rahatsız. DAEŞ’in Rusya’ya karşı bu ülkelerdeki durum nedeniyle büyük bir düşmanlık beslediği biliniyor. DAEŞ son yıllarda Rusya lideri Putin’e karşı sert duruşuyla da dikkat çekiyor ve propagandalarında bu konuyu sıklıkla kullanıyor. DAEŞ, Rusya’yı “elinde Müslüman kanı bulundurmakla” suçluyor. Rusya’nın ise Ukrayna’daki savaş nedeniyle DAEŞ tehdidini göz ardı ettiği ifade ediliyor. DAEŞ’in yayın organı Amaq’tan paylaşılan açıklamada ise saldırının ‘DAEŞ ile İslam karşıtı ülkeler arasında süren savaşın bir parçası olduğu’ ifade edildi.
HORASAN ESKİ SOVYET COĞRAFYASINDA ETKİN
Moskova’daki kanlı terör eylemini üstlenen DAEŞ’in Horasan kolu, geçtiğimiz ocak ayında İstanbul Sarıyer’de bir kiliseye düzenlenen ve bir kişinin ölümüyle sonuçlanan saldırıyla da gündeme gelmişti. Irak ve Suriye kolları çöken DAEŞ’in, Orta Asya’dan Kafkaslara uzanan eski Sovyet coğrafyasında aktif olan Horasan kolunun diriliğini koruduğu belirtiliyor.
Daha çok Tacik, Afgan, Fars, Özbek, Çeçen ve Kafkasya uyruklulardan kurulu olan örgüt üyeleri aynı zamanda Rus pasaportu da taşıyor. Uluslararası haber ajansları, tıpkı Sarıyer’deki saldırı gibi; Moskova’daki saldırıyı da terör örgütünün sözde ajansı “Amaq”a dayanarak DAEŞ’in Horasan kolunun üstlendiğini duyurdu.
Güvenlik uzmanlarına göre, terör örgütü, Sarıyer’de de uzunlu namlulu silahlarla saldırı düzenlemek istedi. Uzmanlar, Türk istihbarat birimlerinin DAEŞ’in silah tedarik zincirini kırması sayesinde terör örgütünün amacına ulaşamadığana vurgu yapıyor. - FERİT ZENGİN HABER MERKEZİ