DünyaSu krizi alarmı

Su krizi alarmı

Paylaş
Su krizi alarmı

Küresel su krizi önümüzdeki 25 yıl içinde dünya gıda üretiminin yarısını riske atacak. Uzmanlar, kaynakların korunması ve tatlı su sağlayan ekosistemlerin kurtarılması için acil eylem alarmı verdi.

Küresel Su Ekonomisi Komisyonu, dün bir rapor yayınladı. Buna göre dünya nüfusunun yarısı halihazırda su kıtlığıyla karşı karşıya ve iklim krizi kötüleştikçe bu sayı artacak. Tatlı su talebi 2020’lerin sonuna kadar arzı yüzde 40 oranında aşacak. Çünkü dünyanın su sistemleri ‘benzeri görülmemiş bir stres’ altına giriyor. Uzmanlar, su kaynaklarının korunması ve tatlı suyun bağlı olduğu ekosistemlerin tahribatının sona erdirilmesi için acil önlem çağrısında bulundu. Önlem alınmadığı takdirde, hızla hızlanan su krizi gezegeni saracak.

Haberin Devamı

ZENGİN VE YOKSUL EŞİTLİĞİ

Potsdam İklim Araştırmaları Enstitüsü Direktörü Prof Johan Rockström, “Tatlı suyu küresel bir ortak mal olarak küresel ekonomiye yerleştirmemiz gerekiyor” dedi. Singapur Devlet Başkanı ve komisyonun eşbaşkanlarından Tharman Shanmugaratnam, “Her topluluğun tatlı suya erişimini nasıl sağlayacağımızı, başka bir deyişle zengin ve yoksul arasındaki eşitliği nasıl koruyacağımızı ciddiyetle düşünmek zorundayız” dedi. Her bir insanın sağlığı ve hijyeni için günde 50 ila 100 litre su gerekiyor.

GÜNDE 4 BİN LİTRE

Aslında insanların yeterli beslenebilmesi ve onurlu bir yaşam sürebilmesi için günde yaklaşık 4 bin litre suya ihtiyacı var. Çoğu bölgede bu miktar yerel olarak sağlanamıyor. Dolayısıyla insanlar ihtiyaçlarını karşılamak için gıda, giyim ve tüketim malları ticaretine bağımlı kalıyor.

Haberin Devamı