Tahıl koridorunda belirsizlik! Avrupa alternatif arayışına girdi
Rusya’nın Tahıl Koridoru Anlaşması’ndan çıkmasıyla, yeni bir gıda krizi kapıda belirirken, Avrupa’da alternatif arayışları hız kazandı.
Rusya’nın Tahıl Koridoru Anlaşması’ndan çıkmasıyla dünyada yeni bir gıda krizi endişesi belirirken, uluslararası kurumlar Rusya’yı bu tutumu nedeniyle sert biçimde eleştiriyor. Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths, BM Güvenlik Konseyinde yaptığı konuşmada, “Bu anlaşmalar, dünya genelinde gıda güvenliğine zarar veren gıda fiyatlarındaki artışa kararlı bir uluslararası yanıttı. Anlaşmalar aynı zamanda daha fazlasını da temsil ediyordu” dedi.
Griffiths, “İstanbul’da anlaşmanın imzalandığı günden bu yana geçen 12 ay içinde Karadeniz Girişimi, Ukrayna’nın Karadeniz limanlarından 45 ülkeye, binden fazla gemiyle 33 milyon tona yakın ürünün güvenli bir şekilde ihraç edilmesini sağladı” derken, “Pazartesi günü Rusya Federasyonu’nun Karadeniz İnisiyatifi’nden çekildiğini teyit etmesi hepimiz için büyük bir hayal kırıklığı oldu” diye konuştu.
TÜRKİYE’YE TEŞEKKÜR
Türkiye’nin çabalarını özel olarak öven Griffiths, “Bu bağlamda Türkiye hükümetine olağanüstü çabaları ve desteği için teşekkürlerimizi iletmek istiyorum” diye konuştu. Birçok kişinin Rusya’nın kararıyla ilgili üzüntü ve hayal kırıklığı duygularını dile getirdiğini anımsatan Griffiths, “Ancak 362 milyon için bu bir üzüntü meselesi değil. Bu, onların, çocuklarının, ailelerinin geleceğiyle ilgili. Onlar üzgün değil kızgınlar ve endişeliler, bazıları aç kalacak, bazıları da açlık yüzünden ölecek” ifadesini kullandı. Öte yandan BM Siyasi İşlerinden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Rosemary DiCarlo ise Rusya’nın Ukrayna limanlarına saldırmasını ‘küresel gıda güvenliğine yeni bir darbe’ olarak değerlendirdi ve bölgede yaşanan krizi daha da şiddetlendireceğini ifade etti.
ALTERNATİF ARANIYOR
Rusya’nın anlaşmadan çıkmasıyla Karadeniz’e alternatif arayışları güçlendi. DW Türkçe’nin aktardığına göre, Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Avrupa Birliği olarak Ukrayna savaşının başından bu yana Ukrayna tahılının dünya pazarlarına ulaştırılmasında demiryolu ve Tuna Nehri’nden gemiler yoluyla oluşturulan alternatiflerin daha da güçlendirilmesi gerektiğini belirterek “Karadeniz’i telafi etmek zor olsa da Ukrayna’dan tahıl ihracatını AB’nin de yardımıyla nehir gemileri, demiryolu ya da karayoluyla başarabiliriz” dedi.
RUSYA'NIN ŞARTLARI
BM Güvenlik Konseyi toplantısında konuşan Rusya’nın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilci Yardımcısı Dmitriy Polyanskiy, Rusya’nın tahıl anlaşmasına dönmesi için 7 şartı açıkladı. Rusya’nın şartları şu şekilde:
Rus tahıl ve gübresinin arzına yönelik yaptırımların gerçek anlamda kaldırılması, gıda ve gübre alanında Rus bankalarının, finans kurumlarının önündeki engellerin kaldırılması, tarım makinelerinin ve gübre endüstrisiyle ilgili parça ve bileşenlerin Rusya’ya sevkiyatına yeniden başlanması, gemilerin kiralanması ve Rus gıda ihracatının sigortalanması ile ilgili tüm sorunların çözülmesi, Rus gübresinin ve gübre imalatında kullanılan hammaddelerin sevkiyatının genişletilmesi, tarım sektörüyle ilişkili dondurulmuş Rus varlıkları üzerindeki blokajın kaldırılması, anlaşmanın yeniden beşeri niteliğe sahip olmasının sağlanması. (Milliyet)