DünyaTehlikeli misilleme

Tehlikeli misilleme

Paylaş
Tehlikeli misilleme

Lübnan'dan, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına tepki olarak Golan Tepeleri'nde İsrail işgali altındaki bölgeye roket fırlatıldı. Bir futbol sahasına düşen roket nedeniyle aralarında çocukların da olduğu 12 kişi öldü. Netanyahu intikam yemini ederken İsrail 'topyekûn savaş'a hazırlandıklarını açıkladı.

Hamas'ın 7 Ekim'de düzenlediği saldırılara çok sert karşılık veren İsrail'in Gazze'de yürüttüğü operasyonlarda bugüne kadar 39 bin 324 kişi öldü. Bu saldırılara tepki olarak sık sık Lübnan Hizbullahı da İsrail'e roket atışında bulunuyordu. Yemen'deki Husiler de İsrail ve ona destek olan ülkelerin gemilerine saldırılar gerçekleştiriyordu. Geçen hafta İHA ile Tel Aviv'e saldırmış, İsrail de karşılık olarak Yemen'in 'dünyaya açılan kapısı' Hudeyde Limanı'nı vurmuştu. Önceki gün de Lübnan'dan İsrail işgali altındaki Golan Tepeleri'nde Dürzilerin yoğunlukta olduğu bölgeye roket saldırısı düzenlendi.

Haberin Devamı

EN ÖLÜMCÜL SALDIRI

Futbol sahasına düşen roket nedeniyle 10-20 yaş arasındaki 12 Dürzi öldü, 17'si ağır 35 kişi de yaralandı. İsrail ordusu, saldırıda kullanılan füzenin İran yapımı olduğunu ve sadece Hizbullah envanterinde bulunduğunu açıkladı. Daha önce Golan Tepeleri'ndeki bir İsrail üssüne onlarca roket fırlattığını açıklayan Lübnan Hizbullahı ise 'olayla ilgili herhangi bir bağlantılarının olmadığını' duyurdu. ABD'den dönüşünü erkene çeken İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu "İsrail, bu ölümcül saldırıyı bir kenara not etmeyecek. Hizbullah şimdiye kadar ödemediği ağır bir bedel ödeyecek" dedi.

FELAKET UYARISI

İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz "Hizbullah tüm kırmızı çizgileri aştı. Hizbullah ve Lübnan'a karşı topyekûn bir savaş anına yaklaşıyoruz" açıklaması yaptı. İsrail Genelkurmay Başkanı Korgeneral Herzi Halevi kuzey savaşı için hazırlıklarını 'bir sonraki seviyeye' çıkardıklarını duyurdu. Birleşmiş Milletler (BM) Lübnan Geçici Barış Gücü (UNIFIL) ile BM Lübnan Özel Koordinatörlüğü, saldırının ardından 'İsrail ile Hizbullah arasında bölgeyi felakete sürükleyebilecek daha geniş bir çatışmanın ateşlenebileceği' konusunda uyarıda bulundu.

Haberin Devamı

'DEMİR KUBBE' İDDİASI

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani "İsrail'in Lübnan'a yönelik muhtemel saldırısı öngörülemeyen sonuçlara yol açar, savaşın kapsamının genişlemesine neden olur" açıklaması yaptı. Öte yandan uyarı sirenlerinin çalmasından çok kısa bir süre sonra roketin futbol sahasına isabet etmesi nedeniyle füzenin İsrail ordusuna ait hava savunma sistemi Demir Kubbe'den ateşlendiği de iddia edildi. İsrail 1967'de çoğu Suriye toprağı sayılan Golan Tepeleri'ni işgal etti. Uluslararası hukuka göre İsrail'in Golan Tepeleri'ndeki varlığı işgal sayılıyor.

MOSSAD DİREKTÖRÜ TAKAS MÜZAKERELERİNDE

İsrail Dış İstihbarat Servisi Mossad Direktörü David Barnea’nın esir takası anlaşmasını görüşmek üzere İtalya’nın başkenti Roma’ya gittiği bildirildi. Barnea’nın müzakereler kapsamında ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktörü William Burns, Mısır İstihbarat Başkanı Abbas Kamil ve Katar Başbakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al Sani ile görüşeceği öğrenildi.

Haberin Devamı