Tehlikenin üzerinde yaşıyoruz
Bilim insanları, önümüzdeki 100 yıl içinde 7 veya daha yüksek bir şiddette mega volkan patlaması riskinin 6’da 1 olduğunu belirledi. Pompeii’yi yok eden patlama 5 şiddetindeydi.
İngiltere’nin Birmingham ve Cambridge üniversitelerinden volkan bilimi uzmanları, dünyayı bekleyen büyük tehlikeyi çıkardıkları tahmin tablosu ile ortaya koydu. Dr. Mike Cassidy ile Dr. Lara Mani’nin ‘Varoluşsal Risk Analizi’ isimli çalışmasına göre türleri tehdit eden cinsten volkanik hareketler en az 150 yıldır yaşanmadı. 60 bin yılda yaşanan volkanik patlamaların 97’si mega boyutta gerçekleşti. Önümüzdeki 100 yıl içinde 7 ve üzeri şiddette mega patlama riski ise 6’da 1. Uzmanlara göre bu oldukça yüksek bir oran. Zira patlama gerçekleşirse Japonya’ya atılan atom bombasının 50 bin katı gücünde bir enerji ortaya çıkacak.
KÜÇÜK BUZ ÇAĞI BAŞLAYABİLİR
Havaya yükselen dev kül bulutları Güneş’i kapayacak ve geçtiği yerlerdeki mahsülleri yok edecek. Uçuşlar yapılamayacak. Üstelik dünyanın bu tür bir felakete karşı hiçbir hazırlığı bulunmuyor. Birinci yüzyılda İtalya’da patlayan Vezüv Yanardağı, Pompeii’yi yok etmiş ve 16 bin insanın ölümüne yol açmıştı.
Üstelik o patlamanın şiddeti 5 olarak ölçülmüştü. 1257’de Endonezya’da yaşanan 7 şiddetindeki patlamada Sakalas Dağı yıkılmıştı, 36 metreküplük duman bulutu dünyayı turlamaya başlamıştı. Binlerce insan ölmüştü. Paris en dayanılmaz soğuklarla mücadele etmiş, İngiltere’nin Thames Nehri donmuş ve küçük bir buz çağı yaşanmıştı.