DünyaTelegram'ın karanlık yüzü

Telegram'ın karanlık yüzü

Paylaş
Telegram'ın karanlık yüzü

Güneydoğu Asya’daki suç örgütlerinin Telegram’ı kullanmasıyla bölgedeki organize suçlarda ciddi bir artışa neden olduğu ortaya çıktı. Karanlık pazarın milyarlarca dolara ulaştığını açıklayan BM Uyuşturucu ve Suç Ofisi, uygulamanın suç örgütleri tarafından kolayca gezilebilir bir ortam olduğunu açıkladı.

ADI SUÇ DÜNYASIYLA ANILIYOR

Haberin Devamı

Rus uyruklu Fransız vatandaşı Pavel Durov tarafından kurulan Telegram, suç dünyasının arka bahçesi haline geldi. Durov, Telegram’ın suça ve suçlulara göz yumduğu gerekçesiyle geçtiğimiz ağustos ayında özel jetiyle geldiği Fransa’da Paris Bourget Havalimanı’nda gözaltına alınmıştı. 5 milyon euro (188 milyon lira) kefaletle Fransa’dan çıkmamak şartıyla serbest bırakılan Telegram’ın CEO’su Pavel Durov, geçtiğimiz ay ise adli makamların yasal olarak istemesi durumunda kullanıcıların bilgilerini paylaşacağını açıklamıştı. Ancak bu gelişmeler, Telegram’ın adının suç dünyasıyla anılmasına engel olamadı.

GÜVENLİK RİSKİ ÇOK YÜKSEK

Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi’nin (UNODC) Güneydoğu Asya ve Pasifik’ten sorumlu temsilci yardımcısı Benedikt Hofmann, Telegram’ı suçluların kolaylıkla gezdiği bir ortam olarak tanımladı. Suç örgütlerinin büyük ölçekli yasa dışı faaliyetleri için uygulamayı kullandığının altını çizen Hofmann, “Tüketicilerin bilgi güvenliği riski her zamankinden daha yüksek” dedi. UNODC tarafından Telegram ile ilgili hazırlanan raporda bölgedeki suç örgütlerinin iletişim için Telegram’ı kullandığını ve bu sayede karanlık sektörün yılda 27.4 milyar (846 milyar lira) ila 36.5 milyar dolar (1 trilyon 251 milyar lira) arasında gelir elde ettiği belirtildi.

Haberin Devamı