DünyaThe Guardian, 10 ünlü Türkçe romanı derledi

The Guardian, 10 ünlü Türkçe romanı derledi

Paylaş
The Guardian, 10 ünlü Türkçe romanı derledi

İngiliz gazetesi The Guardian, Türkiye'nin en iyi 10 romanını derledi. Listenin içinde ilk Türk kadın yazarlardan biri olan Suat Derviş'in Yalının Gölgeleri kitabı da yer aldı.

The Guardian’ın listesine göre Türkiye’yi en iyi anlatan roman ünlü kadın yazar Suat Derviş’in Yalının Gölgeleri kitabı. İngiliz gazetesinin Türk yazarı Defne Suman tarafından oluşturulan listede Suat Derviş, Türk edebiyatının Madame Bovary'si olarak anılıyor ve romanın şehirli, varlıklı Türk kadınlarının kayıplarını ve özlemini yazdığı belirtiliyor. Derviş’in romanı, 1940’lı yılların İstanbul’unda yaşayan Celile adlı kadının saygın kocası ve tutkulu tango partneri arasında kalmasını anlatıyor.

Haberin Devamı

Roman hakkında ‘Hikaye birçok yönden evrensel olsa da Derviş, Türk toplumunun özelliklerini ve modernite ile mücadelesini zekice yakalıyor’ yorumu yer alıyor.

Listede ikinci sırada ise Ayfer Tunç’un ‘Bir Deliler Evinin Yalan Yanlış Anlatılan Kısa Tarihi’ adlı eser yer aldı. Roman, Karadeniz’de yer alan bir akıl hastanesindeki Sevgililer Günü’nü konu ediniyor.

The Guardian, 10 ünlü Türkçe romanı derledi

Elif Şafak

Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk'un ünlü “Masumiyet Müzesi” ve Elif Şafak'ın “Bit Palas” kitapları sırasıyla üçüncü ve dördüncü sırada yer alıyor.

Ardından Jeffrey Eugenides'in Pulitzer ödüllü romanı “Middlesex” geliyor. Roman, Yunan asıllı Osmanlı vatandaşı iki kardeşin savaştan kaçıp New York'a gelmelerini anlatıyor.

Ünlü Türk romancı ve şair Ahmet Hamdi Tanpınar'ın “Huzur” adlı eseri altıncı sırada yer alıyor.

Haberin Devamı

1949'da yayımlanan roman hakkında The Guardian, "İstanbul'un edebiyatta şimdiye kadar tasvir edilen en güzel resmini içermesinin yanı sıra insan doğasına dair derin bilgiler sunuyor” yorumunu yaptı.

Listede yedinci sırada ise yine ünlü bir Türk kadın yazar olan Ayşe Kulin'in “Nefes Nefese” adlı romanı yer alıyor. İkinci Dünya Savaşı sırasında geçen hikaye Türk tarihinin çok az bilinen bir bölümünü ortaya koyuyor: Paris'teki Türk Yahudilerini Nazi işgalinden kurtarma görevi."

1989 yılında 68 yaşında hayatını kaybeden Yusuf Atılgan'ın “Anayurt Oteli” Türkiye'yi anlatan en iyi sekizinci roman. Kitabın baş karakteri Zebercet, bir zamanlar zengin bir malikane olan küçük bir otelde sevgilisinin gelişini beklemektedir.

Bir diğer 20. yüzyıl yazarı Sait Faik Abasıyanık ise “Lüzumsuz Adam” adlı eseriyle listede dokuzuncu sırada yer alıyor.

Liste, Türkiye'de modern romanın öncülerinden Oğuz Atay'ın kaleme aldığı “Korkuyu Beklerken” kitabı ile sona eriyor.