DünyaTrump'a suikast girişimi! Sese döndü, kurtuldu

Trump'a suikast girişimi! Sese döndü, kurtuldu

Paylaş
Trump'a suikast girişimi! Sese döndü, kurtuldu

ABD'de başkanlık yarışında olan Donald Trump, miting sırasında suikast girişimine uğradı. Kurşun, silah sesine dönen Trump’ın sağ kulağını delip geçti. Trump ölümden milimetrelerle kurtulurken saldırgan, keskin nişancılar tarafından öldürüldü. Olayda bir izleyici de öldü.

ABD’de 2017-2021 yılları arasında başkanlık yapan, kasımda gerçekleştirilecek seçimlerde de Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayı olan Donald Trump dün Pennsylvania’da miting düzenliyordu. Bir anda sağ tarafından silah sesleri geldi. Trump sese doğru dönerken bir kurşun sağ kulağını delip geçti. Başını çevirmese olay yerinde hayatını kaybedecek olan Trump, milimetrelerle kurtuldu. Vurulan Trump önce kulağını tuttu, sonra kürsünün arkasına saklandı. Ardından korumalar etrafını sardı.

Haberin Devamı

YUMRUĞUNU KALDIRDI

Etrafındaki korumalarla ayağa kalkan Trump’ın kulağındaki ve yüzündeki kanlar dikkat çekti. Yumruğunu havaya kaldıran Trump, zırhlı araca bindirildi. Bu sırada keskin nişancılar, mitinge sadece 137 metre mesafedeki bir binanın çatısında bulunan saldırganı öldürdü. Olayda Trump’ın arkasında olan 1 izleyici ölürken 2 kişi de ağır yaralandı. Sosyal medyada “Sağ kulağımın üst kısmını delen bir kurşunla vuruldum” paylaşımı yapan Trump, hastaneden taburcu olduktan sonra New Jersey’deki evine döndü.

KAYITLI CUMHURİYETÇİ

Saldırıyı düzenleyen Thomas Matthew Crooks’un (20) kayıtlı bir Cumhuriyetçi Parti üyesi olduğu ancak Demokrat bir gruba daha önce bağışta bulunduğu ortaya çıktı. 2022’de liseden mezun olan Crooks, Ulusal Matematik ve Bilim Girişimi’nden 500 dolarlık ‘yıldız ödülü’ kazanmıştı. Olayın ardından Trump’la konuşan Biden saldırıyı kınadı. Biden “ABD’de bu tür şiddetin yeri yok” dedi. Trump’ın kampanya ekibi, eski başkanın mitinglere devam edeceğini duyurdu.

Haberin Devamı

ÇATIDAN TÜFEKLE ATEŞ ETTİ

20 yaşındaki suikastçı, FBI keskin nişancıları tarafından anında vuruldu. Kimliği Thomas Matthew Crooks olarak açıklandı. Görgü tanıkları, Crooks'u yarı otomatik tüfeğiyle Trump'ın kürsüsüne 120 metre uzaktaki bir binanın çatısına çıkarken gördüklerini, polise haber vermelerine rağmen kimsenin gelmediğini söyledi. Trump'ı sıyıran kurşunlardan biri tribünde 1 kişinin ölümüne, 2 kişinin de yaralanmasına yol açtı.

NASIL YAKLAŞTI?

Görgü tanıkları, izleyicilerin olaydan önce çatıda silahlı bir kişi görüp güvenlik görevlilerine haber verdiğini ancak görevlilerin ‘zamanında’ müdahale edemediğini öne sürdü. Saldırganın Trump’a nasıl bu kadar yaklaşabildiği tartışma konusu oldu. Olayda güvenlik zafiyeti olduğu iddia edildi. ABD Gizli Servis Direktörü Kimberly Cheatle, 22 Temmuz’da Kongre’de düzenlenecek duruşmada ifadeye çağrıldı.

UKRAYNA GÖNDERMESİ

Saldırının ardından dünya liderleri Trump’a ‘Geçmiş olsun’ mesajları yayınlarken Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova’dan iğneleyici bir açıklama geldi. Zakharova, ABD’nin Ukrayna’ya sağladığı fonlara değinerek “Belki de bu parayı Amerikan polisini ve ABD’de kanun ile düzeni sağlaması gereken diğer hizmetleri finanse etmek için kullanmak daha iyi olurdu” dedi.

Haberin Devamı

4 BAŞKAN ÖLDÜRÜLDÜ

ABD tarihinde bugüne kadar Trump dahil 10 başkan ve başkan adayına suikast girişiminde bulunuldu. Abraham Lincoln 14 Nisan 1865’te, James Garfield 2 Temmuz 1881’de, William MCKinley 6 Eylül 1901’de ve John F. Kennedy 22 Kasım 1963’te suikaste kurban gitti. Theodore Roosevelt 14 Ekim 1912’de, Franklin Roosevelt 15 Şubat 1933’te, Gerald Ford 5 Eylül ve 22 Eylül 1975’te, Ronald Reagan 30 Mart 1981’de ve George W. Bush 10 Mayıs 2005’te suikast girişiminden kurtuldu.