DünyaTürkiye tehlikeye dikkat çekmişti! Kanada vatandaşlarını uyardı

Türkiye tehlikeye dikkat çekmişti! Kanada vatandaşlarını uyardı

Paylaş
Türkiye tehlikeye dikkat çekmişti! Kanada vatandaşlarını uyardı

İsrail ordusu üç ülkenin kesiştiği noktada yer alan kritik şehre gelen kamikaze drone'u durduramadı, sirenler aralıksız çaldı. Dışişleri Bakanı Fidan'ın televizyonda sarf ettiği sözlerin ardından Kanada, Lübnan’da bulunan vatandaşlarını ülkeyi terk etme çağrısında bulundu.

Dünya artık Hizbullah ile İsrail arasında çıkacak bir savaş kesin gözüyle bakıyor. Her iki taraf da bölgeye yığınak yaparken savaş uzmanları ABD olmadan İsrail'in galip gelemeyeceğini belirtiyor. 200 binden fazla askeri ve envanterinde balistik füzeler olan Hizbullah, İran'ın en büyük vekil güçlerinden biri olarak biliniyor.

Haberin Devamı

'İSRAİL KÖŞEYE SIKIŞTI! İRAN DAHİL BÜTÜN GÜÇLER SAVAŞA GİRECEK'

Haaretz gazetesine konuşan savaş uzmanı Yoram Schweitzer, İsrail ile Hizbullah arasında geniş çaplı bir savaşı önlemenin anahtarının İsrail'in güneyinde Hamas ile çatışmayı sona erdirmek olduğunu öne sürdü.

Schweitzer İsrail'in 'kendini kurtarmasının' tek yolunu ateşkes olarak görürken olası bir Lübnan savaşında İran dahil Orta Doğu'daki Tahran'ın vekil güçlerinin bölgeye geleceğini ve bu durumun Tel Aviv için adeta bir felakete yol açacağını hatırlattı.

Türkiye tehlikeye dikkat çekmişti Kanada vatandaşlarını uyardı

İran'ın Orta Doğu'da sayıları bir milyona ulaşan çeşitli vekil güçleri bulunuyor. Hizbullah, Husiler ve çeşitli savaşçıların İran tarafından desteklendiği biliniyor. Bu gruplardan en önemlilerinden biri de Husiler. 100 binden fazla kişilik bir orduya sahip olan Husilerin envanterinde başkent Sana'nın binlerce km uzağındaki İsrail'i vurabilecek balistik füzeler ve silahlı insansız hava araçları hatta savaş uçakları dahi bulunuyor.

Haberin Devamı

İSRAİL FOSFOR BOMBASIYLA SALDIRDI

Lübnan resmi ajansı NNA'nın haberinde, İsrail ordusuna ait topçu birliklerinin Kefr Kila bölgesi taraflarından el-Adise beldesinin çevresini bombaladığı bildirildi. Haberde İsrail güçlerinin, el-Hıyam beldesindeki Matal el-Cebel bölgesini fosfor bombalarıyla hedef aldığı aktarıldı.

İsrail savaş uçaklarının el-Hıyam-Bab es-Seniyye beldesini bombaladığı, Ayta eş-Şab beldesine havadan karaya 2 füzeyle saldırı düzenlediği ve topçu birliklerinin el-Vizani beldesi çevresini hedef aldığı kaydedildi.

Ayrıca İsrail topçu birliklerinin Vadi Hamul bölgesi ile ed-Dahira beldesinin çevrelerini de vurduğu belirtildi. İsrail ordusunun, Hasbiya'ya bağlı Şeba Beldesi Vadisi'ne yönelik bombardımanında 3 evin yıkıldığı, yaralanma veya can kaybının yaşanmadığı bildirildi. Hizbullah ile İsrail ordusu arasında 8 Ekim 2023'ten bu yana Lübnan-İsrail sınırında karşılıklı çatışmalar sürüyor.

Türkiye tehlikeye dikkat çekmişti Kanada vatandaşlarını uyardı

KANADA’DAN VATANDAŞLARINA ‘TERK EDİN’ UYARISI

Kanada, İsrail ile İran destekli Hizbullah arasındaki yükselen tansiyon nedeniyle vatandaşları için bir uyarı daha yayımladı. Uyarıda Lübnan’daki güvenlik durumunun giderek daha istikrarsız hale geldiği vurgulandı.

Haberin Devamı

Kanada Dışişleri Bakanı Melanie Joly, "Orta Doğu'daki krizin başlangıcından bu yana Kanadalılara verdiğim mesaj açıktı: Lübnan'a seyahat etmenin zamanı değil. Halihazırda Lübnan'da bulunan Kanadalılar için de ticari uçuşlar devam ederken ülkeyi terk etme zamanı” ifadelerini kullandı.

Çatışmanın yoğunlaşması durumunda vatandaşlarının ülkeyi terk etmesine yardımcı olmalarının etkilenebileceğini bildiren Joly, “Kanadalılar kendilerinin, eşlerinin ve bakmakla yükümlü oldukları çocukların seyahat belgelerinin her zaman güncel ve güvenli olduğundan emin olmalıdır” ifadelerini kullandı.