Ukrayna’da Rusya’yı yıpratma savaşı! Uzman isimden flaş yorum: En az 400 F-16 lazım
Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşta 16’ncı ayında hız kesmeden devam ederken, başta ABD olmak üzere Batı devletlerinden Ukrayna’ya yapılan yardım git gide artıyor. Son olarak Japonya’da düzenlenen G7 Zirvesi’nde ABD’nin Ukrayna’ya F-16 verilmesi kararıyla ilgili konuşan Doç. Dr. Emete Gözügüzelli, orta ve uzun vadede bu uçakların sahaya etkisini yorumladı.
Ömer Faruk Ekinci | ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder, geçtiğimiz salı günü yaptığı basın toplantısında Ukrayna’ya verilmesi onaylanan F-16’lar ve Ukraynalı pilotların eğitimleri ile ilgili sürece dair soruları cevapladı.
Verilecek F-16’ların beklenen Ukrayna karşı taarruzunda kullanılmayacağını söyleyen Ryder, Ukraynalı pilotların ülke dışında Avrupa’nın başka bölgelerinde eğitimlerinin süreceğini belirtti.
Ryder, F-16’ların Ukrayna devletinin orta ve uzun vadeli savunma ihtiyaçlarını karşılayacağını ifade ederek, “Ukrayna'ya F-16 eğitimi ve uçakların verilmesi uzun vadeli bir taahhüttür, beklenen karşı saldırıyla ilgisi yok” dedi.
Geçtiğimiz günlerde Wagner tarafından ele geçirildiği söylenen Bahmut şehri ile ilgili de konuşan Ryder, bölgedeki durumun hala dinamik olduğunu söyleyerek, “Rusya orayı ele geçirse bile bunun stratejik bir kazanım olmadığını ve Rus kuvvetlerinin kabiliyet bakımından ağır bir bedel ödediğini değerlendiriyoruz” ifadelerini kullandı.
UKRAYNA’DAN KARŞI SALDIRI AÇIKLAMASI: HAZIRIZ
Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi Başkanı Oleksiy Danilov, ülkesinin Rus güçlerine karşı uzun beklenen karşı saldırıya hazır olduğunu söyledi.
İngiliz basınından BBC’ye konuşan Danilov, Rusya tarafından ele geçirilen toprakları geri almak için başlayacakları karşı saldırıyla ilgili “Yarın, yarından sonra ya da bir hafta içinde başlayacak” ifadelerini kullansa da tam başlangıç için tarih veremeyeceğini söyledi.
Danilov Ukrayna güçlerinin hazır olup olmadığı sorusuna “Biz daima hazırız. Ülkemizi savunmaya her zaman olduğu kadar hazırız. Bunun bize Tanrı tarafından bize, ülkemize verilen tarihi bir fırsat olduğunu anlamalıyız. Gerçekten bağımsız, büyük bir Avrupa ülkesi olmak için kaybedemeyiz” yanıtını verdi.
“SAVAŞIN AMACI RUSYA’YI YIPRATMAK”
Konu ile ilgili Posta.com.tr’ye konuşan Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Milletlerarası Hukuk Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç.Dr. Emete Gözügüzelli, ABD’nin Ukrayna’ya verilmesini onayladığı F-16’ların beklenen karşı saldırıda kullanılmayacak olmamasının savaşın uzun sürecek şekilde planlandığını gösterdiğini belirtti.
ABD ve Batı’nın Ukrayna üzerindeki en büyük stratejisinin uzun vadede Rusya’nın zayıflatılması olduğunu söyleyen Doç. Dr. Gözügüzelli, Rusya’ya ekonomik olarak koyulan ambargoların da bu hedef için bir adım olduğunu belirtti.
EN AZ 400 F-16 LAZIM
ABD’nin hamlelerine bakıldığında Ukrayna’ya bir anda tüm silah gücünü vermek yerine yavaş adımlarla süreci yönettiğine dikkat çeken Doç. Dr. Gözügüzelli, Ukrayna’ya verilecek F-16’ların sahada kullanılmasının henüz söz konusu olmadığını belirtti.
Ukrayna ordusunun Rusya karşısında hava üstünlüğüne sahip olması için en az 400 F-16 savaş uçağına ihtiyacı olduğunu belirten Doç. Dr. Gözügüzelli, yaklaşık 40 adet savaş uçağının Ukrayna’ya verileceğini ve bu kapasitede uçakların savaşın gidişatına bir etki etmesinin zor olduğunu söyledi.
“1 YILDAN ÖNCE SAHADA GÖRÜLMEYECEK”
Ukraynalı pilotların eğitim sürecine dair konuşan Doç. Dr. Gözügüzelli, “Eğitim sürecinin ne kadar başarılı olup olmayacağını zaman gösterecek. Ayları bulacak bir teslimat süreci ve daha da sonrasındaki eğitimlerle en az 1 yıllık bir süreçten söz edebiliriz” ifadelerini kullandı.
Orta ve uzun vadede F-16’ların sahada beklenen etkiyi gösteremeyeceğini belirten Doç. Dr. Gözügüzelli, bu savaş uçaklarının yalnızca savaş alanında Ukrayna askerleri için moral sağlayıcı olduğunu söyledi.
Öte yandan Rusya’nın elinde F-16’lardan daha kapasiteli uçakların mevcut olduğunu söyleyen Doç. Dr. Gözügüzelli, ABD’nin hamlesinin Ukrayna’nın elini güçlendiren bir hamle olmadığını ifade etti.