Ultra işlenmiş gıdalar sigaradan farksız
10 milyon kişiyi kapsayan araştırmanın sonucunda, ultra işlenmiş gıdaların 32 farklı hastalıkla bağlantısı ortaya kondu.
ABD’deki Johns Hopkins Bloomberg Halk Sağlığı Okulu, Avustralya’nın Sidney Üniversitesi ve Fransa’daki Sorbonne Üniversitesi dahil bir dizi önde gelen kurum, ortak araştırmaya katıldı. Ultra işlenmiş gıdaların (UİG), sağlığa etkisi için yaklaşık 10 milyon kişinin verileri incelendi. Dünyanın bu konudaki en büyük incelemesinde, UİG’lerin sağlığa 32 zararlı etkisi olduğu ortaya çıktı. Bunlar arasında kalp hastalığı, kanser, tip 2 diyabet, olumsuz ruh sağlığı ve erken ölüm riski bulunuyor. Bu gıdalar, genellikle yağ, tuz ve şeker oranı yüksek, vitamin ve lif oranı düşük besinlerden oluşuyor.
HALK SAĞLIĞI SORUNU
Buna göre yüksek oranda UİG (Şekil A) alımı, kardiyovasküler hastalıklara bağlı ölüm riskinde yaklaşık yüzde 50 artış, anksiyete ve ruhsal bozukluk riskinde yüzde 48 ila 53 artış, tip 2 diyabet riskinde yüzde 12 artış ile ilişkili çıktı. İşlenmiş gıda (Şekil B) alımı ise herhangi bir nedenden ölüm riskinde yüzde 21, kalp hastalığına bağlı ölüm, obezite, tip 2 diyabet ve uyku sorunları riskinde yüzde 40 ila yüzde 66 ve depresyon riskinde yüzde 22 artış ile bağlantılı. Uzmanlar, UİG tüketiminin sigara tüketimine benzediğini, bir halk sağlığı sorunu olduğunu ve azaltılması için kamu politikalarının şart olduğunu söyledi. Söz konusu gıdaların üzerine ‘ultra işlenmiş’ ibaresinin, sigara paketlerinde olduğu gibi riskleriyle birlikte etiketlenmesini önerdiler.
- UEFA ve Beşiktaş'tan Maccabi Tel Aviv maçı açıklaması
- UEFA'dan skandal karar! Beşiktaş - Maccabi Tel Aviv maçı İstanbul'da oynanmayacak
- Derbi sonrası TFF'den adım! Sürpriz bir karar alındı
- Trabzonspor - Fenerbahçe müsabakasında gol iptali ve penaltı kararları doğru mu? 'VAR müdahelesi çok yanlış'
- Zeynep Sönmez Meksika’da tarih yazdı!