Dünya Üniversiteler ayakta

Üniversiteler ayakta

Paylaş
Üniversiteler ayakta

ABD’de geçen hafta Columbia Üniversitesi’nde başlayan ‘Gazze’ye destek’ eylemleri kısa sürede ülke genelindeki birçok üniversiteye yayıldı. Ülke çapında devam eden protestolara polis müdahale ederken aralarında öğretim üyelerinin de olduğu 570 kişi gözaltına alındı.

İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze’ye düzenlediği saldırılarda ölenlerin sayısı 34 bin 356’ya yükseldi. Yaralı sayısı ise 77 bin 368’e çıktı. ABD New York’taki Columbia Üniversitesi’nde geçen hafta başlayan ‘Gazze’ye destek’ eylemi ise kısa sürede ülke genelindeki diğer üniversitelere yayıldı. Eylemciler kampüs alanına çadır kurarak kamp yapmaya başladı. Ülke çapında devam eden protestolara polis müdahale ederken aralarında polisin biber gazıyla müdahale ettiği Atlanta’daki Emory Üniversitesi’nden Ekonomi Profesörü Caroline Fohlin ve Felsefe Bölümü Başkanı Noelle McAfee’nin de olduğu 570 kişi gözaltına alındı.

Haberin Devamı

MEZUNİYET İPTAL EDİLDİ

Güney California Üniversitesi protestolar nedeniyle ‘yeni güvenlik önlemlerinin uygulamaya konduğunu’ öne sürerek 10 Mayıs’ta gerçekleşmesi planlanan mezuniyet törenini iptal etti. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu gösterilerin ‘Yahudi karşıtı’ olduğunu öne sürdü. ABD’li Senatör Bernie Sanders ise “Sizin aşırılıkçı hükümetinizin 6 aydan kısa zamanda yüzde 70’i kadın ve çocuk 34 binden fazla Filistinliyi öldürmesine dikkat çekmek Yahudi karşıtı ya da Hamas yanlısı olmak değildir” açıklaması yaptı.

‘ÇADIRLARI DAĞITTILAR EYLEM HIZLA YAYILDI’

Protestoya katılanlar arasında Columbia Üniversitesi’nde geçen haftaki eylemlerde kızı gözaltına alınan Demokrat Partili Kongre Üyesi İlhan Omar da vardı. Üniversitede polisin, eylemcilerin kurduğu çadırları dağıtmasının gösterileri tüm ülkeye yaydığını söyleyen Omar, “Bu, sadece 70 kişiyle başlamış bir hareketti. Columbia Üniversitesi, ifade özgürlüğünü ihlal etmeye karar verdiği için şimdi ulusal ve uluslararası düzeyde yayıldı” dedi.

Haberin Devamı

KURTULAMADI

İsrail’in 20 Nisan’da Gazze’ye düzenlediği saldırıda 9 aylık hamile bir kadın ölmüştü. Kadının karnındaki bebek sezaryen yöntemiyle dünyaya getirilmişti. Nefes almayan bebek, ciğerlerine el pompasıyla hava pompalanarak hayata döndürülmüştü. Sabreen Jouda adı verilen bebeğin tüm ailesinin söz konusu saldırıda öldüğü öğrenilmişti. Talihsiz bebeğin de dün solunum problemi nedeniyle hayatını kaybettiği açıklan