Uzman isim Putin ile benzerliğine dikkat çekti! 'Yeni dışişleri bakanı olabilir'
Ukrayna ile Rusya arasındaki savaş neredeyse 2,5 yıldır devam ediyor. Dünyanın gözü kulağı, bölgeden gelecek son dakika gelişmelerinde. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, geçtiğimiz günlerde kabinesinde alışılmışında dışında bir değişikliğe giderek 12 yıldır Savunma Bakanı görevini sürdüren Sergey Şoygu’yu görevden aldı. Şoygu’nun yerine gelen isim ise ekonomist Andret Belousov oldu. Doç. Dr. Emete Gözügüzelli, Posta’ya yaptığı açıklamada bu değişikliğin önemini ve kritik savaştaki son gelişmeleri değerlendirdi.
ÖMER FARUK EKİNCİ / POSTA.COM.TR | Geçtiğimiz hafta 6 yıl boyunca devam edecek kabinesini duyuran Rus lider Putin, Ukrayna savaşında önemli rol sahibi olan savunma bakanlığında şaşırtıcı bir değişikliğe gitti.
Savunma Bakanı Sergey Şoygu’yu görevden alarak Rus ordusuna yeni format atmaya başlayan Putin, diğer taraftan Batı’ya ve özellikle ABD’ye “Biz Ukrayna gerilimini gittiği noktaya kadar tırmandırmaya hazırız” mesajını verdi.
SERGEY ŞOYGU’YA YENİ GÖREV
Putin’in yaptığı değişim aslında üç isim etrafında şekillendi. Orduda bir gün dahi asker olarak görev almadan orgeneral rütbesi taşıyan Savunma Bakanı Şoygu bu görevinden alındı. Şoygu, 1991 yılından bu yana kendisine verilen görevi yerine getiremeden ilk defa görevden ayrılmış oldu. Ancak Şoygu, Putin’in ana kadrosunda yer almayı sürdürerek Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri olarak görev yapacak.
EKONOMİST SAVUNMA BAKANI
Şoygu’nun yerine Rusya Ekonomi ve Kalkınma Bakanı Andrey Belousov atandı. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, bakanlığın başına bir ekonomistin getirilmesini şöyle açıkladı: “Rusya’nın savunma harcamaları geçen yıl gayri milli hasılanın yüzde 6.4 seviyesine ulaştı. 2024’te ise yüzde 7 ve üzerine çıkacak. Askeri harcamaların uzman kişi Belousov tarafından denetlenmesinin yerinde olacağı için bu karar alındı. Rusya’da ordu yönetimi bilindiği üzere ilk önce baş komutan Putin ve ardından Rusya Genelkurmay Başkanı Valeriy Gerasimov tarafından icra ediliyor. Dolayısıyla Ukrayna’da yürütülen askeri harekatta bir değişiklik söz konusu olmayacak.”
Rusya’daki değişiklikleri Posta.com.tr’ye değerlendiren Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi KKTC/Lefkoşa Hukuk Fakültesi Uluslararası Hukuk Ana Bilim Dalı Öğretim üyesi Doç. Dr. Emete Gözügüzelli, Şoygu’nun görevden alınmasının Rus dış politikasında ve savaş cephesindeki değişim için oldukça önemli olduğunu belirtti.
Rusya’nın bu hareketle dünyaya bir mesaj verdiğini söyleyen Doç. Dr. Gözügüzelli, “Özellikle savaş ekonomisine odaklanan bir Rusya’nın Ukrayna hamlelerini daha derinleştirilmiş bağlamda sürdüreceğini gösteriyor” dedi.
"HEDEF, UKRAYNA'NIN YALNIZ KALMASI"
Batı ile özellikle son dönemlerde ortaya çıkan gerilimin ardından Rus lider Putin’in nükleer test içeren tatbikatı gündeme getirmesini hatırlatan Doç. Dr. Gözügüzelli, “Gerilimin git gide arttığı bir ortamda son dönemde Ukrayna’nın en büyük şehirlerinden biri olan Harkov’a yönelik askeri anlamda operasyonlarını gerçekleştiren Rusya’nın bundan sonraki süreçte Batı’nın daha fazla tedirgin olması ve Ukrayna’nın yalnız kalmasını hedefliyor” şeklinde konuştu.
Doç. Dr. Gözügüzelli, Rusya’nın savaş ekonomisinin elde tutulacağı nitelikte stratejiyi yenilemeye girdiğinin görüldüğünü söyleyerek Putin’in Rus ekonomisinin zarar almadan bu süreci atlatmasını hedeflediğini belirtti.
ŞOYGU GÖZDEN ÇIKARILDI MI?
Yapılan bu hamlenin en büyük sebebinin Rusya’nın savaşın genişleme ihtimalini göz önünde bulundurması olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Gözügüzelli, Şoygu’nun gözden çıkarılmadığının da altını çizdi.
Putin’in yanında bulunanlara arka çıkan bir siyasi kişilik olduğunu belirten Doç. Dr. Gözügüzelli, “Şoygu ile Putin arasında çok yakın bir bağ olduğu aşikar. Putin, Şoygu’ya önemli bir rol verdi. Siyasi bir güç olarak Şoygu’yu sahnede göreceğiz. Bu, taktiksel anlamda bir manevra” ifadelerini kullandı.
Şoygu’nun Ukrayna işgaline önülük etmiş kişi olduğunun altını çizen Doç. Dr. Gözügüzelli, “Rusya’daki bu değişim ve hareketlilik başta ABD, Fransa ve İngiltere olmak üzere Batı’ya bir mesajdır. Rusya’nın bütün stratejileri karşısında NATO ve ABD vardır. Burada Putin tamamen stratejik davranmaktadır” dedi.
"PETRUŞEV BAKAN OLABİLİR"
Doç. Dr. Gözügüzelli, savaşın gidişatında derinleşme ve genişleme olasılığının değerlendirilmesinden dolayı bu değişimin gerçekleştiğini belirterek Rus ekonomisinin uzayabilecek süreci en ufak hasarla atlatması için adımlar atıldığını söyledi.
Putin ve Rusya’nın Batı ülkeleri tarafından git gide köşeye sıkışmaya başladığını dile getiren Doç. Dr. Gözügüzelli, “Önce nükleer tatbikat söylemleri ardından ise ekonominin ayakta tutulması için atılan bu adım, bunun en büyük göstergeleri” ifadelerini kullandı.
Şoygu’nun BM’de yerine geldiği isim Patruşev ile ilgili de konuşan Doç. Dr. Gözügüzelli, Patruşev’in tıpkı Putin gibi eski bir istihbaratçı olduğunu belirterek Rusya’nın dışişleri bakanı olması ihtimalinin de bulunduğunun altını çizdi.