DünyaUzman isim Türkiye için dikkat çekti! 'Savaşta en önemli etken, durdurulması mümkün değil'

Uzman isim Türkiye için dikkat çekti! 'Savaşta en önemli etken, durdurulması mümkün değil'

Paylaş
Uzman isim Türkiye için dikkat çekti! 'Savaşta en önemli etken, durdurulması mümkün değil'

Rusya'nın ilhak ettiği Donetsk bölgesinde bulunan Makiivka şehrinde Ukrayna ordusu tarafından Rus ordusuna yapılan sürpriz saldırıda Ukrayna'ya göre 400, Rusya'ya göre 89 asker öldürüldü. Tüm dünyada şok etkisi yaratan bu saldırının yapıldığı HIMARS ise en çok konuşulan konulardan biri oldu. Güvenlik Uzmanı Abdullah Ağar, bu tarz bir sistemin savaşın gidişatındaki en büyük etken olduğunu belirterek yakın gelecekte Türkiye için dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Ömer Faruk Ekinci | Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş 11. ayında tüm şiddetiyle devam ediyor. İki tarafın da sayısız kayıp verdiği savaşta Ukrayna tarafı, Rusya'nın işgal ettiği topraklarını geri kazanma yolunda istikrarlı bir şekilde devam ederken Rusya tarafı ise Ukrayna'nın kış aylarında zorlanması için altyapı sistemlerini hedef almayı sürdürüyor.

Haberin Devamı

'DOST OLMAYAN' ÜLKELERİN GAZINI KESTİ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 2022 yılının son günlerinde imzaladığı kararname ile Rusya'ya 'dost olmayan' Batılı ülkelerin gaz borçlarını yabancı para birimleri ile yapabilmelerine olanak sağlayan yeni bir kararname imzalamıştı.

Rusya-Ukrayna savaşının başlaması ile birlikte kendisine ambargo uygulayarak gaz ödemelerini yapmayan ülkelerden yalnızca ruble kabul edeceğine yönelik imzaladığı kararnamenin ardından ödemeleri kesilen Rusya, bu karara uymayan Hollanda, Polonya ve Bulgaristan gibi ülkelere gaz sevkıyatını durdurmuştu.

Uzman isim Türkiye için dikkat çekti Savaşta en önemli etken, durdurulması mümkün değil

Putin'in son hamlesi, bu karardan geri adım attı olarak yorumlansa da Rusya'nın resmi olarak kendisine dost olmayan ülkelere gaz sevkıyatının yeniden başlamasına yönelik herhangi bir adım atılmadı.

Haberin Devamı

DÜNYAYI ŞOKE EDEN SALDIRI

Rusya'nın ilhak ettiği 4 bölge olan Luhansk, Donetsk, Zaporjiya, ve Herson'da her geçen gün topraklarını geri kazanmaya başlayan Ukrayna ordusu, 2 Ocak'ta gerçekleştirdiği saldırı ile başta Rusya olmak üzere tüm dünyayı şoke etti.

Ukrayna ordusu tarafından ABD üretimi HIMARS sistemiyle Rus askerlerinin bulunduğu binaya saldırı düzenledi. Ukrayna tarafı bu saldırıda 400 Rus askerinin öldürüldüğü ve 300 askerin de yaralandığı öne sürdü.

UKRAYNA 400, RUSYA 89 ASKER ÖLDÜ DEDİ

Rusya Savunma Bakanlığı, Donetsk bölgesinde bulunan Makiivka şehrinde Rus birliğinin geçici olarak konuşlandırıldığı üsse saldırı düzenlendiğini duyurdu. Yapılan açıklamada, Ukrayna tarafından ateşlenen ABD yapımı 6 HIMARS füzesinden 2'sinin Rus hava savunma sistemleri tarafından imha edildiği söylenirken isabet eden 4 füzenin sonucunda 89 askerin hayatını kaybettiği belirtildi.

Uzman isim Türkiye için dikkat çekti Savaşta en önemli etken, durdurulması mümkün değil

Öte yandan, Rus ordusu gece saatlerinde başkent Kiev’e insansız hava araçları ile saldırı düzenlemiş, bir kişi yaralanmıştı.

RUSYA'YI ŞOKE EDEN 'HIMARS' NEDİR?

2010 yılında ABD menşeili Lockheed Martin şirketi tarafından üretilen HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System - Yüksek Hareket Yetenekli Topçu Roket Sistemi) başlıca ABD ordusu tarafından kullanılan kamyon üzerine eklemlenmiş bir hafif çoklu roketatar sistemidir.

Haberin Devamı

Rusya işgaline karşı yapılan yardım sevkıyatları ile birlikte Ukrayna'ya gönderilen HIMARS, Ukrayna ve ABD dışında Romanya, Singapur, BAE ve Ürdün ordusu tarafından da kullanılıyor.

HIMARS'IN TEKNİK ÖZELLİKLERİ

HIMARS sistemi toplamda 6 adet roket ya da MGM-140 ATACMS füzesi taşıyabilme kapasitesine sahip.

Uzman isim Türkiye için dikkat çekti Savaşta en önemli etken, durdurulması mümkün değil

Sistemin atış menzili 32-500 kilometre arasında değişiyor.

  • M26 roketi için: 32 km
  • M26A1/A2 roketi için: 45 km
  • M30/31 roketi için: 70 km
  • MGM-140 ATACMS füzesi için: 300 km
  • Precision Strike Füzesi (PrSM) füzesi için: 500 km.

"RUSYA İÇİN BİR PRESTİJ MESELESİ"

Rusya güçlerine yapılan saldırı ile ilgili Posta.com.tr'ye konuşan Güvenlik Uzmanı Abdullah Ağar, Rusya'nın ilhak ettiği bölgeleri savunmasının bir prestij meselesi olduğunu belirterek bu bölgelerde son derece güçlü, kademeli ve katmanlı hava sistemlerinin bulunduğunu belirtti.

'S-400'lerden S-300'lere kadar birçok sistem bulunuyordur' diyen Ağar, bu ağların ne kadarının etkin ve kullanımda olduğunun hiçbir zaman bilinemeyeceğine dikkat çekti.

Uzman isim Türkiye için dikkat çekti Savaşta en önemli etken, durdurulması mümkün değil

"DURDURULMASI ÇOK MÜMKÜN DEĞİL"

Ukrayna ordusunun saldırıda kullandığı HIMARS'ın bir topçu sistemi olduğunu belirten Ağar, bu sistemlerin hava savunma ile vurulmasının çok mümkün olmadığını belirterek Rusya'nın, gelen 6 füzeden 2 tanesini durdurmayı başarabildiğini söyledi.

Haberin Devamı

Ağar, Rusya ordusunun elinde HIMARS'ın muadili olabilecek herhangi bir sistem olmadığını belirterek bu sistemlerin kara savaşlarında en büyük etkenlerden biri olduğuna dikkat çekti.

BATININ YARDIMLARI GİDİŞATI DEĞİŞTİRDİ

Öte yandan Ağar, Batılı devletlerin (İngiltere'den M-270, Fransa'dan CAESAR, ABD'den HIMARS) yaptığı yardımlarla Ukrayna'ya gelen bu çok namlulu topçu sistemlerinin Rusya'yı ters ayakta yakalayarak Ukrayna'nın üstünlüğü ele aldığını belirtti.

Uzman isim Türkiye için dikkat çekti Savaşta en önemli etken, durdurulması mümkün değil

Rus askerlere düzenlenen türde bir saldırı için önce istihbarat ve konum bilgisine ihtiyaç olduğunu söyleyen Ağar, "ABD uydu görüntüleri ile konumlandırmış olabilir veya sinyal istihbaratı üzerinden de bu bilgileri elde etmiş olabilir" ifadelerini kullandı. Ağar, bu yöntemin Güneydoğu başta olmak üzere birçok bölgede geçmişte de kullanıldığını söyledi.

Haberin Devamı

Bu saldırıda konumun belirlenmesi konusunda tek suçlunun telefonlar olmadığını belirten Ağar, pek çok başka çeşitli şekillerde bu bilgilere ulaşılabileceğine de dikkat çekti.

TÜRKİYE'NİN HIZLI BİR ŞEKİLDE İHTİYACI VAR

HIMARS tarzı uzun menzilli çoklu namlu topçu sistemlerinin kara savaşının gidişatını değiştiren en büyük etkenlerden biri olduğunun ortaya çıktığını söyleyen Ağar, Türkiye'nin de bu tarz bir sistemi son derece hızlı şekilde geliştirmeye ihtiyacı olduğunu belirtti.