Vatikan ve AB'li bakanlardan 'minare' tepkisi
İsviçre'de minare yapımının yasaklanması Vatikan'da ve AB'li bakanlar arasında da tepki yarattı
İsviçre’de yeni minare yapımına yasak getirilip getirilmemesine ilişkin referandumda seçmenlerin yüzde 57,5’inin yasağa destek vermesi, İtalya ve Vatikan’da da kaygı yarattı. Yasağa AB'li bakanlar da tepki verdi
İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini, bugün Roma’da yaptığı açıklamada, Avrupa Birliğinin "tüm dinlere özgürlük" ilkesini benimsediğini anımsatarak, İsviçre’deki referandum sonucunu endişeyle karşıladıklarını belirtti. Frattini, "İtalya, okullarda çarmıha gerilmiş İsa figürünün asılabilmesinden yana olan bir ülkedir. Bu görüşün savunucusu bir ülke olarak, bir başka dine yönelik güvensizlik ve yasakçılık göstergelerini kaygıyla karşılıyoruz" dedi.
Merkez sağ koalisyonun ortaklarından Kuzey Birliği Partisine (KBP) mensup bazı kabine üyelerinin İsviçre’deki referandum sonucunu sevinçle karşılayıp İtalyan bayrağına haç simgesi yerleştirme önerileriyle ilgili bir soru üzerine Frattini, "AB’de dokuz ülkenin bayrağında haç var. Dolayısıyla KBP’nin önerisi son derece normal" diye konuştu.
DİNİ ÖZGÜRLÜĞE DARBE
Vatikan’a bağlı kurumlardan Papalık Göçmenlik Kurulu Başkanı Antonio Maria Veglio da İtalyan haber ajansı Ansa’ya yaptığı açıklamada, İsviçre’de yeni minare yapımının yasaklanmasını, "din özgürlüğüne ve göçmenlerin bütünleşme sürecine ciddi bir darbe" olarak niteledi. Kardinal Veglio, "Vatikan da, İsviçre’deki Katolik piskoposlarla aynı doğrultuda bu gelişmeyi kaygıyla karşılamaktadır" ifadesini kullandı.
İtalya ve Vatikan’daki yetkililer, İsviçre’de referandumla getirilen yasağın, Avrupa’daki başka ülkelere de sıçramasından, bu tür gelişmelerin İslam ülkelerindeki Hristiyan azınlıkların dini hak ve özgürlüklerinde de benzer kısıtlamalara yol açmasından endişe ediyor.
İSVİÇRE ADALET BAKANI SAVUNDU
İsviçre Adalet Bakanı Eveline Widmer-Schlumpf, ülkesinde dün düzenlenen referandumla yeni minare yapımının yasaklanmasını, "Müslümanları değil, İslamcı köktenciliği hedeflediği" gerekçesiyle savundu. Ülkesinin ortak vize alanı Schengen’e dahil olması nedeniyle AB adalet ve içişleri bakanları toplantısına katılan Widmer-Schlumpf, "Bu referandumun Müslümanlara değil, köktencilere karşı olduğunun altını çizmeliyiz. Minare yasağı bir sinyal gönderiyor, fakat Müslümanlara değil" dedi.
AB'Lİ BAKANLAR KIZGIN
Widmer-Schlumpf’un gerekçesine katılmayan AB’li bakanlar ise minare referandumunun gereksiz olduğu konusunda birleşti. AB Dönem Başkanı İsveç’in Göçmen Bakanı Tobias Billstrom, "İsviçre’nin referandumuna epey şaşırdım. Bence bu tür konuları referanduma götürmek biraz garip" dedi. Billstrom, "İsveç’te biz bu tür konuları şehir planlaması kapsamında ele alıyoruz. Yapıların ne kadar yüksek olabileceğine ve inşa edilip edilemeyeceğine bizde şehir planlamacıları karar veriyor" diye konuştu.
"Konunun referanduma götürülmeye gerçekten uygun olmadığını belirten Billstrom, dini özgürlükler nedeniyle İsveç’te benzer bir referandum düzenlenmesinin çok zor olduğunu vurguladı Billstrom’a katılan Avusturya İçişleri Bakanı Maria Fekter de "Avusturya’da din özgürlüğü var ve minarelerle ilgili kararlar şehir planına uygunluğa göre alınıyor" dedi.
AA
- UEFA ve Beşiktaş'tan Maccabi Tel Aviv maçı açıklaması
- UEFA'dan skandal karar! Beşiktaş - Maccabi Tel Aviv maçı İstanbul'da oynanmayacak
- Derbi sonrası TFF'den adım! Sürpriz bir karar alındı
- Trabzonspor - Fenerbahçe müsabakasında gol iptali ve penaltı kararları doğru mu? 'VAR müdahelesi çok yanlış'
- Zeynep Sönmez Meksika’da tarih yazdı!