DünyaYanlış teşhis skandalı

Yanlış teşhis skandalı

Paylaş
Yanlış teşhis skandalı

İngiltere’de makine arızası nedeniyle 11 bin kişiye yanlışlıkla diyabet teşhisi konmuş olma ihtimali, sağlık skandalına yol açtı.

İKİ AY BOYUNCA

Haberin Devamı

İngiltere’nin Luton Universite Hastanesi ve Dunstable Üniversite Hastanesi’nde kan örneklerini analiz eden makinenin arızalandığı ortaya çıktı. Ulusal Sağlık Kurumu, yaklaşık 11 bin İngiliz hastaya yanlışlıkla diyabet teşhisi konmuş olabileceğini kabul etti. Buna göre nisan ve temmuz aylarında belirli tarihlerde diyabet kontrolü için HbA1c kan testlerini analiz eden makinede aralıklı bir sorun yaşandı. HbA1c kan testi, bir kişinin ortalama kan şekeri seviyelerini ölçüyor. Diyabeti teşhis etmek ve izlemek için kullanılıyor.

SORUŞTURMA BAŞLADI

Bu hastalığı olan kişilerin HbA1c seviyeleri, diyabetli olmayanlara göre daha yüksek olma eğilimi taşıyor. Arızanın açıklanmasının ardından yetkililer, bu tarihlerde test yaptıran tüm hastalarla irtibat kurulacağını açıkladı. Hastalardan özür dilendi. Arızanın neden gözden kaçırıldığını öğrenmek için soruşturma başlatıldı. Diyabet, insanın hayat kalitesini etkileyen ciddi bir hastalık. Kan şekeri seviyesinin çok yükselmesine neden olan diyabet, ömür boyu sürüyor.

Haberin Devamı

Yanlış teşhis skandalı

Vücudun bağışıklık sisteminin insülin üreten hücrelere saldırıp onları yok ettiği tip 1 ve vücudun yeterli insülin üretmediği ve vücut hücrelerinin insüline tepki vermediği tip 2 olmak üzere iki tür diyabet var. Tip 2 diyabet, tip 1’den daha yaygın. Diyabetin başlıca belirtileri arasında çok susama hissi, daha sık idrara çıkma (özellikle geceleri), çok yorgun hissetme, kilo kaybı ve kas kütlesi kaybı var.