DünyaYapay deri devrimi

Yapay deri devrimi

Paylaş
Yapay deri devrimi

Araştırmacılar, ürünlerin hayvanlar üzerinde test edilmeden denenmesi için 'hissedebilen' gerçekçi yapay deri geliştiriyor.

Fransa’nın başkenti Paris’te geçen hafta düzenlenen Viva Teknoloji konferansında yepyeni bir biyolojik teknoloji tanıtıldı: Biyobaskılı deri. Bu yapay deri, insan derisinin birebir taklidi. Hissediyor. Tepki veriyor. Egzama, akne, bronzlaşma ve yara iyileşmesi gibi cilt rahatsızlıklarını ve davranışlarını da taklit edebiliyor. Teknoloji, kozmetik devi L’Oreal için geliştiriliyor. Amaç, ürünlerin hayvanlar kullanılmadan etik bir şekilde test edilebilmesini sağlamak. Şirket, sentetik deriyi ABD’nin Oregon Üniversitesi ile kurduğu ortaklık ile geliştiriyor.

Haberin Devamı

Yapay deri devrimi

SADECE 18 GÜNDE

Şirket, 1989’dan bu yana hayvanlar üzerinde test yapmadığını, kozmetik ürünleri test etmek için sentetik deriyi halihazırda kullandığını belirtiyor. Ancak son teknolojide yeni olan, bu yapay derinin duyusal geri bildirim verebilecek olması. Araştırmacılar bunun insan derisini gerçekçi bir şekilde taklit eden türünün ilk örneği bir yenilik olduğunu söylüyor. Önceki sentetik deri kopyalarının oluşturulması için genellikle 21 ila 35 gün gerekiyordu. Çığır açan modelin büyümesi yalnızca 18 gün sürüyor. Uzmanlar, yapay derinin yara iyileşmesini incelemek, yanık hastaları için deri greftleri oluşturmak, diyabetik ayak ülserlerini tedavi etmek gibi alanlarda da kullanılmasını hedefliyor.

Haberin Devamı

Yapay deri devrimi