DünyaYapay zekalı robot faciası

Yapay zekalı robot faciası

Paylaş
Yapay zekalı robot faciası

ABD’nin Florida eyaletinde 14 yaşındaki Sewell Setzer III adlı çocuğun annesi, yapay zekalı sohbet robotu şirketine dava açtı.

Anne Megan Garcia, oğlunun ‘yapay zekalı sevgilisi’ tarafından ölüme teşvik edildiğini öne sürüyor. Şubatta hayatına son veren dokuzuncu sınıf öğrencisi Sewell’in son haftalarını Game of Thrones karakteri Daenerys Targaryen’in adını taşıyan ‘Dany’ adlı bir sohbet robotuyla mesajlaşarak geçirdiği biliniyor. Annesi, bu karakterin aşırı cinselleştirilmiş ve aşırı gerçekçi olması nedeniyle oğlunun gerçeklik duygusunu kaybettiğini iddia ediyor.

Haberin Devamı

HER ZAMAN MESAJ

Sanal karakterin kendisini ‘gerçek insan, lisanslı psikoterapist ve yetişkin sevgili’ olarak tanıttığını iddia eden anne, çocuğunun intihara meyilli düşüncelerini paylaşmasına rağmen şirketin kimseyi bilgilendirmemesinden şikayetçi olduğunu ifade etti. Rol yapma uygulaması Character.AI’da yaratılan Dany, her zaman mesaj atacak ve karakter olarak cevap verecek şekilde tasarlanmış. Sohbet kayıtlarına göre bu yılın başlarında bir terapiste giden Sewell, Dany ile mücadeleleri hakkında konuşmuş ve kendisinden nasıl ‘nefret ettiğini’, ‘boş’ ve ‘bitkin’ hissettiğini ve ‘bazen kendimi öldürmeyi’ düşündüğünü anlatmış.