Yaşamın sırları dünyaya kargolandı
NASA’nın yedi yıl önce başlattığı görev tamamlandı. 4.5 milyar yıllık Bennu asteroidinden getirilen numuneler, yaşamın sırları ve Dünya’nın oluşumuna ilişkin ipuçları taşıyor.
Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi’nin (NASA) uzay aracı Osiris-Rex, 4.5 milyar yıllık asteroit örneklerini Dünya’ya getirdi. Görev tam yedi yıl sürdü. NASA’nın uzaydan getirdiği ilk asteroit örnekleri Osiris-Rex aracıyla Utah çölüne paraşütle indi. 1 milyar dolarlık Osiris-Rex’in Dünya’ya 102 bin kilometre uzaklıktan bıraktığı kapsül dört saat sonra askeri bir araziye ulaştı. Uzmanlar, kapsüle temkinli bir şekilde yaklaştı. Kapsülün yakınındaki hava önce dünya dışı kirleticilere karşı test edildi, sonra bir helikopterle yakındaki Dugway Savunma Bakanlığı tesisine taşındı. Bu işlemler iki saat sürdü. Kapsül Bennu olarak bilinen karbon zengini asteroitten alınan en az 250 gram moloz getirdi.
ÇARPMA RİSKİ VAR
NASA, bu örneklerin Dünya’nın ve yaşamın nasıl oluştuğunu anlamaya yardımcı olmasını hedefliyor. Örneklerle ‘erken kimyasal bileşiminin, suyun oluşumunun ve yaşamın dayandığı moleküllerin’ anlaşılması bekleniyor. Numune kutusu NASA’nın Houston’daki Johnson Uzay Merkezi’nde özel olarak tasarlanmış yeni bir laboratuvarda açılacak. Kutu, buraya bir heyet eşliğinde götürülecek. Bennu, Güneş Sistemi’nde bulunan en tehlikeli iki cisimden biri. Gökbilimciler, Bennu’nun Dünya’ya yeryüzünde şimdiye kadar denenen en güçlü atom bombası olan Sovyetler Birliği’nin Çar bombasının 24 katı bir enerji ile çarpma riski olduğunu hesapladı. Bennu’nun 24 Eylül 2182’de Dünya’ya çarpma riski var. 2178 ve 2290 yılları arasında Dünya’ya çarpma ihtimali ise 1.800’de 1.
- UEFA ve Beşiktaş'tan Maccabi Tel Aviv maçı açıklaması
- UEFA'dan skandal karar! Beşiktaş - Maccabi Tel Aviv maçı İstanbul'da oynanmayacak
- Derbi sonrası TFF'den adım! Sürpriz bir karar alındı
- Trabzonspor - Fenerbahçe müsabakasında gol iptali ve penaltı kararları doğru mu? 'VAR müdahelesi çok yanlış'
- Zeynep Sönmez Meksika’da tarih yazdı!