DünyaYaşlı babalar çocuğa zarar

Yaşlı babalar çocuğa zarar

Paylaş
Yaşlı babalar çocuğa zarar

ABD’nin Stanford ve Emory üniversiteleri ile İtalya’nın Roma Üniversitesi’nden bir ekip babanın yaşı ile çocuktaki sorunların ilişkisini inceledi.

Zira son yıllarda çocuk sahibi olmak için 40’lı ve 50’li yaşlarına kadar bekleyen erkeklerin oranı her geçen gün artıyor. İleri yaşlarında baba olan ünlüler arasında 79 yaşında baba olan Robert De Niro 79 ve 83 yaşında baba olan Al Pacino da yer alıyor. Ekip, 2011’den 2022’ye kadar Amerika’da 46 milyondan fazla canlı doğumu inceledi ve bunların yüzde 85’inde baba yaşı kaydedildi.

Haberin Devamı

PREMATÜRE VE ZAYIF

Babaların çoğu 50 yaşın altındaydı ve ortalama yaş 31 civarındaydı. Doğumların yüzde 1’den biraz fazlasında babalar 50 yaş ve üzeri erkeklerdi. Bu grupta yaş ortalaması 53.8’di. 50 ile 59 yaşları arasındaki babaların, 30’lu yaşlarındaki babalara kıyasla bebeklerinin erken doğum riski yüzde 16 daha yüksek çıktı. Bebeklerin zayıf olma riski de yüzde 14 yüksekti. Baba yaşı arttıkça bebeklerin prematüre ve zayıf olma riski arttı. 70’li yaşlarda bu riskler yüzde 21’e ve yüzde 24’e yükseldi. Yaşlı babaların çocuklarına, genetik bozuklukların yanı sıra ilerleyen yaşlarda şizofreni, obsesif kompulsif bozukluk, otizm spektrum bozukluğu ve bipolar bozukluk tanısı konma riskinin de daha yüksek olduğu belirlendi.

Haberin Devamı