Yer gök çöp!

Dünyadaki atıkların her geçen gün daha büyük soruna dönüşmesini konu alan kitaptaki istatistikler dehşete düşürdü.
Bugün küresel çöp bilançosu astronomik boyutlarda. İnsanlar şu anda her hafta kendi ağırlıkları kadar yeni malzeme üretiyor ve bunların sadece yüzde birinin satın alındıktan altı ay sonra kullanılabilir durumda olduğu tahmin ediliyor. Araştırmacı gazeteci Alexander Clapp ‘Waste Wars’ (Atık Savaşları) kitabında dünyadaki atık ve çöp sorununu ele aldı. Gezegenimizin kendi atığında nasıl her geçen gün boğulduğunu, çarpıcı istatistiklerle ortaya çıkardı.
DAKİKADA 1 MİLYON ŞİŞE
Dünyada her gün 115 milyon kilo giysi, 220 milyar teneke kutu ve üç milyon otomobil lastiği çöpe atılıyor.
Yaşayan her insan için karada ya da denizde bir tondan fazla atılmış plastik var.
Daha bu haberi okurken geçen bir dakika içinde bir milyon plastik şişe daha atıldı ve bir çöp kamyonu dolusu plastik daha denizlere karıştı.
Her gün atılan 1.5 milyar plastik bardakla birlikte, gezegendeki her insan için okyanuslarda yaklaşık 21 bin parça plastik bulunuyor. Bu toplam, 2050 yılına kadar dünyadaki tüm balıkların toplam ağırlığını aşacak.
Gezegendeki her dört kişiden üçünün kanında mikroplastik var. Bir kişi muhtemelen her hafta bir kredi kartı değerinde plastik tüketiyor.
ATIK KAÇAKÇILIĞI PAZARI
Guatemala’da her ay binlerce ton çöpün Karayip Denizi’ne girmesini önlemek için iki katlı bir tel barikat var.
Hindistan Yeni Delhi yakınlarında her yıl 10 metre büyüyen ve 73 metrelik Tac Mahal’den daha yüksek olan bir çöp dağı var.
Çöpleri ulusal sınırların ve okyanusların ötesine gönderme eğilimi, gelişmiş ekonomilerde son derece kârlı bir endüstri haline geldi.
Gana, dünyanın elektronik atıkları için bir çöplük haline gelmiş durumda.
Avrupa Dolandırıcılıkla Mücadele Ofisi yasadışı atık kaçakçılığının insan kaçakçılığından daha karlı olduğunu tahmin ediyor.
Birleşmiş Milletler kısa süre önce son 30 yılda küresel plastik ticaretinin daha önce sanılandan yüzde 40 daha fazla olduğu sonucuna vardı.