Yolda kalan 'Angara', yeniden rampada
Adını Sibirya'daki Angara Nehri'nden alan Rusya'nın yeni taşıyıcı uzay roketi 'Angara', 27 Haziran'daki başarısız fırlatma girişiminin ardından bugün bir kez daha rampaya çıkarıldı
POSTA.COM.TR
Rusya'nın, tamamen Sovyet sonrası tasarımla geliştirdiği ilk uzay roketi olan 'Angara' aslında ilk deneme uçuşuna 25 Haziran'da çıkacaktı ancak o uçuş 27 Haziran'a ertelenmişti.
PUTİN'İN GÖZÜ ÖNÜNDE RAMPADA KALMIŞTI
Büyük umut bağlanan roket, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Başbakan Yardımcısı Dmitri Rogozin ve Savunma Bakanı Sergey Şoygu'nun da katıldığı 27 Haziran'daki uçuşta da teknik bir arıza nedeniyle fırlatma rampasında kalmıştı.
YENİ DENEME ÇARŞAMBA GÜNÜ
Rus askeri uydularını ve ağır yükleri yörüngeye taşımada kullanılması planlanan Angara roketi, gerekli bakım ve onarımların ardından bugün tekrar Plesetsk Kozmodromu'nda hangardan çıkarıldı. Ülkenin kuzeyindeki Arkhangelsk bölgesinde kurulu kozmodromdan yapılacak fırlatma için kesin tarih verilmese de, yeni denemenin 9 Temmuz Çarşamba günü yapılması bekleniyor.
PROTON FÜZESİNİN YERİNE GEÇECEK
Yakıt olarak oksijen ve gaz yağı kullanan yeni kuşak taşıyıcı roket Angara, adını Sibirya'daki 1779 kilometrelik Angara Nehri'nden alıyor. Ekolojik yakıt türünden ötürü önemli bir avantaja sahip olan Angara, çevre için zararlı bir yakıt olan gestil ile çalışan Proton füzesinin yerine geçecek.