Zeka anneden geliyor
Bilim dünyası çocuğun hangi özelliklerini anneden ve babadan aldığına dair tartışmalara açıklık getirdi.
Gazete haberi
Genetik miras, birçok fiziksel ve zihinsel özelliğin aktarımında önemli rol oynuyor. Çocuklar genellikle ebeveynlerinin genlerini yarı yarıya paylaşıyor. Ancak her özellik tek bir gene bağlı değil; bazıları karmaşık genetik kalıplarla anne ve babadan çocuklara aktarılıyor. İşte bilimsel araştırmalara göre belirlenmiş bazı özelliklerin anne ve babaya göre dağılımı...
ZEKA: ANNEDEN
İskoçya’da 14-22 yaş arasındaki 12 bin 686 kişi 10 yıl incelendi. Araştırmaya göre kişilerin zeka seviyesi, annelerinin zekasıyla ortalama 15 puan farklılık gösterdi. Zeka, X kromozomu üzerinden aktarıldığından anneler bu özelliği aktarmada daha baskın.
ERKEN ERGENLİK: BABADAN
New England Jounal of Medicine’daki araştırmaya göre MKRN3 genindeki mutasyonlar, babadan aktarılıyor. Bu da erken ergenliğe yol açıyor. Mutasyonlar, ergenliği düzenleyen mekanizmayı erken tetikliyor.
DEHB: ANNEDEN
JAMA Psychiatry’de yayınlanan araştırmaya göre düşük serotonin seviyeleri, çocuklarda dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) riskini 1.5-2.5 kat arttırıyor. Serotonin üretiminden sorumlu TPH1 ve TPH2 genlerindeki mutasyonlar anneden aktarılabiliyor.
DOĞURGANLIK SORUNLARI: BABADAN
Bazı doğurganlık sorunlarının, yumurta hücresindeki sentriyollerin yok edilememesiyle ilişkili olduğu ve bu durumun babadan aktarıldığı, Science dergisindeki araştırmada yer aldı.
UYKU DÜZENİ: ANNEDEN
Annelerinde insomnia (uyku bozukluğu) olan çocukların, aynı sorunu yaşama riskinin daha yüksek olduğu, Journal of Child Psychiatry tıp dergisindeki araştırmada yayınlandı. Daha önceki araştırmalarda uykusuzluk çeken kişilerin yaklaşık yüzde 35’inin ailesinde bu rahatsızlığa dair bir geçmiş bulunmuş ve en sık etkilenen aile üyesinin anne olduğu belirlenmişti.