Eğitim - Kariyer11 ile bölünebilme kuralı nedir? 11 ile kalansız tam bölünebilen sayılar...

11 ile bölünebilme kuralı nedir? 11 ile kalansız tam bölünebilen sayılar...

Paylaş
11 ile bölünebilme kuralı nedir? 11 ile kalansız tam bölünebilen sayılar...

Matematik işlemlerinde bölünebilme kuralları basit şekilde birçok sonucu verme şansı tanır. Örneğin bu konuda bir sayının 11'e bölünüp bölünmeyeceği belli bir kural doğrultusunda kolayca öğrenilir. Bu bağlamda sayının birler basamağında başlanarak artı ve eksi şekilde sırasıyla belirlenir. Daha sonra bunlar aralarında toplanıp çıkarılır ve sonuç elde edilir. 11 ile bölünebilme kuralı nedir? 11 ile kalansız tam bölünebilen sayılar hakkında tüm detaylar.

11 bir asal sayı olması ile beraber aynı zamanda 2 veya 3 basamaklı gibi birçok sayı üzerinden tam olarak bölünebilir. Bunu anlayabilmek için ise 11 ile bölünebilme kuralı ele alınmaktadır. Sayı kaç basamaklı olursa olsun birler basamağından başlamak suretiyle eksi ve artı sonuçları verilir. Böylece bu sonuç neticesinde yapılan işlemler ile beraber eğer kalan 0 ise 11 ile sayının bölünebileceği anlaşılır.

Haberin Devamı

11 İLE BÖLÜNEBİLME KURALI NEDİR?

Özellikle yüksek sayılı basamaklar üzerinden 11 ile bölünebilme işlemini öğrenebilmek için kural kullanılır. Bu kural oldukça basittir. Ele alınan sayının birler basamağından başlamak suretiyle eksi ve artı şeklinde işaret verilir. Bu durum ilk olarak eksi ile başlar. Daha sonra eksiler bir tarafa ve artılar diğer tarafa geçer.

Bu şekilde toplama ve çıkarma işlemi yapılarak kalan olup olmadığı anlaşılır. Eğer bir kalan var ise o vakit o sayının tam olarak 11'e bölünemeyeceği anlaşılır. Ancak yapılan toplamı ve çıkarma neticesinde kalan 0 ise o vakit o sayının 11'e bölündüğü ifade edilmektedir.

11 İLE KALANSIZ TAM BÖLÜNEBİLEN SAYILAR

Genel çerçevede eki veya 3 ve hatta 4 gibi birçok basamak kapsamında 11 ile kalansız tam bölünebilen sayıları bulmak mümkündür. Bu doğrultuda örneğin bir sayı ele alınırsa bu sayı üzerinden 11 ile kalansız bölünmeyeceği anlaşılabilir.

Örnek; 1659

Haberin Devamı

Yukarıda verilen dört basamaklı rakam kapsamında işlem yapıldığında şu şekilde bir sonuç ele alınabilir. Burada birler basamağından eksi ile başlamak suretiyle sırasıyla artı ve eksi şeklinde devam eder.

1 + 5 -6 -9 = -9

Bu şekilde yukarıdaki işleme bakıldığında sonuç olarak 11 ile bölünebilme noktasında kalan 9 olur. Yani 1659 sayısı 11 ile tam bölünmez.

Örnek; 22

Yine yukarıda verilen 22 sayısı üzerinden birler basamağından başlayarak eksi ve artı yazılır.

2 -2 = 0

Görüldüğü gibi birler basamağına eksi ve onlar basamağını artı verildiğinde kalan 0 oluyor. Demek ki 22 sayısı 11 ile kalansız biçimde bölünebilir. Bu şekilde kaç basamakta olursa olsun 11'e bölünebilme kuralı üzerinden sonuç elde edilebilir.