11. sınıf edebiyat konuları nelerdir? 1. ve 2. dönem 11. sınıf edebiyat konuları
Edebiyat, öğrencilere 9. sınıfa yani lise 1. sınıfa geçtiklerinde verilmeye başlanan bir derstir. Edebiyat dersinin konuları Milli Eğitim Bakanlığının müfredatına göre düzenlenmektedir. 9, 10, 11 ve 12 sınıfta edebiyat dersinin görülmesi tüm öğrenciler için zorunludur. 11. sınıf edebiyat konuları nelerdir, 1. ve 2. dönemde hangi konular görülür sizler için detayları ile derledik.
11. sınıf edebiyat konuları Edebiyatın toplum ile ilişkisi, hikaye, Tanzimat dönemi ve makale konularıdır. 2. dönemde ise Sohbet, Fıkra, Eleştiri, Tiyatro ve Mülakat konuları görülür.
11. SINIF EDEBİYET KONULARI NELERDİR?
Edebiyat dersi Türkçe ve Türk yazın tarihi açısından oldukça önemlidir. Bu nedenle lise hayatı boyunca öğrenciler zorunlu olarak Edebiyat dersi alırlar. Hem Türk yazın tarihini bilmek he de sınavlarda başarılı olmak için Edebiyat dersini iyi bilmek gerekir. 11. sınıfta görülen edebiyat konuları Hikaye, Sohbet, Fıkra, Mülakat, Eleştiri, Röportaj, Münazara ve Dram konularıdır.
Bu konuların yanında Cümlenin ögeleri, Tanzimat dönemi şiiri, Milli edebiyat dönemi ve Servet-i Fünun dönemleri de 11. sınıf konuları arasındadır. Öğrenciler üniversite sınavında edebiyat dersinden sorumlu oldukları için önemli bir derstir.
1. VE 2. DÖNEM 11. SINIF EDEBİYAT KONULARI
11. sınıf 1. dönem edebiyat konuları şu şekildedir:
1. Ünite: Edebiyat ve toplum ilişkisi, Edebi akımlar, Yazım kuralları, Noktalama işaretleri
2. Ünite: Hikaye nedir?, 1923 ve 1940 yılları cumhuriyet döneminde hikaye, 1940 ve 1960 yılları cumhuriyet döneminde hikaye, Cümlenin ögeleri
3. Ünite: Tanzimat dönemi şiiri, Servet-i Fünun dönemi şiiri, Saf şiir anlayışı, Milli edebiyat dönemi, Manzum hikaye, Cümlenin ögeleri
4. Ünite: Makale nedir?, Münazara
11. sınıf 2. dönem edebiyat konuları şu şekildedir:
5. Ünite: Sohbet, Fıkra
6. Ünite: Roman nedir?, 1923 ve 1950 yılları cumhuriyet döneminde roman, Romanda modernizm, 1950 ve 1980 yıllarında roman, Anlatım bozukluğu
7. Ünite: Tiyatro nedir?, 1923 ve 1950 yılları cumhuriyet döneminde tiyatro, 1950 ve 1980 yılları cumhuriyet döneminde tiyatro, Trajedi, Komedi, Dram, Anlatım bozukluğu
8. Ünite: Eleştiri nedir?, Türk edebiyatında eleştiri, Eleştiri türleri
9. Ünite: Mülakat nedir?, Röportaj nedir?
EDEBİYAT NEDİR?
Edebiyat, Arapça bir kelime olan edep sözcüğünden türetilmiştir ve günümüzdeki anlamı ile ilk kez Şinasi tarafından kullanılmıştır. Şinasi bu kelimeyi kullanmadan önce bu eserlere nazım ve nesir olarak şiir ile inşa adı verilmekteydi. Edebiyat, duygu ve düşünceleri insanlarda zevk oluşturacak şekilde söz ya da yazı ile anlatma sanatıdır.
Edebiyat sözlü ve yazılı olmak üzere iki türde incelenebilir. Sözlü edebiyat, anlatım aracı olarak sözlerin kullanıldığı ve yazının olmadığı çağlarda üretilmiş olan ürünlerdir. Yazılı edebiyat ise anlatım aracı olarak yazının kullanıldığı ve ayrıca yazarın belli olduğu tüm edebiyat ürünleridir.
EDEBİ ESER VE ÖZELLİKLERİ NELERDİR?
İnsanların duygu ve düşüncelerini, dilek ve özlemlerini estetik bir şekilde anlatan ve okuyucuda güzel duygular uyandıran eserlere edebi eser denir. Edebi eserlerin okuyanı etkilemesi gerekir. Anlatımı güzel olan edebi eserlerin düşüncesi özlü ve sağlam olmalıdır. Eserlerin estetik ölçülerle ve belirli bir sanat anlayışı ile yazılması gerekir. Edebi eserlerin konusu ait oldukları toplumların yazıldığı dönemdeki özelliklerini aktarmalıdır.