3 İle Bölünebilme Kuralı Nedir? 3 İle Kalansız Tam Bölünebilen Sayılar...
En kolay şekilde öğrenebilecek olan bölünebilme kuralları içerisinde 3 gelmektedir. Doğrudan 3'ün katları ile bölünebilme durumu oluşuyorsa o vakit kalansız bir bölme işlemi elde etmek mümkün olur. 3 ile bölünebilme kuralı nedir? 3 ile kalansız tam bölünebilen sayılar hakkında merak edilenler.
Farklı basamak sayıları üzerinden rakamlar ele alındığında, bu rakam içerisindeki sayılar toplamda 3'ün katı oluyorsa kalansız bir bölme işlemi 3 ile oluşturulabilir. Özellikle matematiksel işlemlerde büyük kolaylık ve zamanı sağlayan en önemli bölünebilme kuralları içerisinde yer almaktadır. Aynı zamanda matematikte en çok karşılaşılan ve değerlendirilen bölünebilme kuralları içerisinde olduğunu söylemek mümkündür.
3 İle Bölünebilme Kuralı Nedir?
3 basamaklı ya da 4 basamaklı ve daha yüksek birçok farklı basamak doğrultusunda fark etmeden, 3 ile bölünebilme kuralı aynı şekilde kullanılabilir. Bu bağlamda elde bulunan farklı basamaklardaki sayının rakamları birbirleri ile toplanır. Daha sonra ortaya çıkan toplam sayı 3'ün katı ise o vakit o sayının 3 ile kalansız bölünebildiği anlaşılır.
Aynı zamanda bu durum 2 basamaklı ve daha yüksek birçok basamak sayısı kapsamında da gerçekleşebilir. Sağdan sola ya da soldan sağdan fark etmeden her bir basamaktaki sayıları toplamak yeterlidir. Bundan sonra ise keyifli bir şekilde 3 ile bölünebilme kuralı doğrultusunda kalansız bölme işlemini gerçekleştirmek mümkün olur.
3 İle Kalansız Tam Bölünebilen Sayılar
3 ile kalansız tam bölünebilen sayıları bulabilmek için basit kuralı uygulamak yeterlidir. Bu doğrultuda farklı basamaklardaki sayıların rakamları birbiriyle toplanarak 3'ün katı aranır. Eğer bunlar tam olarak üçün katına denk getiriyorsa o vakit kalansız tam bölünebilme imkanı elde edildiği anlaşılır. Bunu bir örnekle ele alarak açıklamak çok daha kolay şekilde durumu anlama şansı verebilir.
1356 sayısının 3 ile kalansız tam bölünebildiği şu şekilde anlaşılabilir. Öncelikle bu 4 basamaklı sayı içerisindeki rakamlar birbiriyle toplanır;
1 + 3 + 5 + 6 = 15
Daha sonra bu işlemi gerçekleştirmek ile beraber 15 sayısı 3'e bölünür.
15/3 = 5
Bu şekilde ise görüldüğü gibi tam olarak kalansız bölünerek 5 sayısı ortaya çıkar.